23.01.2019.

17:27

Foto:

Vesti

ŽENE U ZDRAVSTVENOM SISTEMU: Nema opravdanja za napade na žene

Tako direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić skreće pažnju da se napadaju žene koje rade svoj posao profesionalno i odgovorno, samo zato što misle svojim glavama, što misle drugačije i podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

"Moramo da se borimo i dalje da nestane svaka vrsta rodne, rasne, seksualne diskriminacije, kao i govora mržnje." rekla je ona i dodala da uvrede glumca Sergeja Trifunovića su "dokaz da kada izostanu argumenti poseže se za najnižim, najprimitivnijim načinom komunikacije".

Ona istovremeno ističe da žene u Srbij,i bez obzira kojoj stranci pripadaju, kojim se poslom bave, moraju da budu zaštićene od svakog vređanja i napada.

I direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković osuđuje napade na žene. 

"Nedopustivo je da neko želi da ostvari svoj položaj u društvu, podigne svoj rejting, politički uticaj ili da uticaj onih koji se stoje iza njega, koji ga instruiraju da vređa pripadnice ženskog pola - nečije majke, sestre, supruge", rekla je Zdravković..

Ona je dodala da svako ko je moralan i častan treba da prepozna to kao ružan gest, da ga osudi i distancira se od njega.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović ističe da "nasilje i govor mržnje nisu model savremene Srbije i da ne predstavljaju Srbiju kojoj težimo i koju razvijamo".

"Ovakva komunikacija, naročito kada dolazi iz sveta kulture, ne predstavlja model dobrog ponašanja, tako da nasilje i uvrede apsolunto nisu prihvatljivi za modernu Srbiju, a ni za demokratski način komunikacije", rekla je Jovanović koja očekuje da će nadležne institucije kao i celokupna javnost osuditi ovakvu vrstu ponašanja.

Zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević uvrede glumca Sergeja Trifunovciha i verbalni napad na novinarku Srpskog Telegrafa, smatra društveno opasnim.

"Takva vrsta ponašanja svedoči da u poslednje vreme grupa ljudi koja sebe deklariše kao nosioce građanske svesti i opozicija, na najružniji način vređa i omalovažava žene, poziva na linč i to samo zato što imaju drugačije mišljenje", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

ŽENE SNS NOVI SAD: Stop nasilju nad ženama
 

Ona je dodala da je takva vrsta ponašanja neprihvatljiva za sve građane koji žive u jednom modernom i demokratskom društvu kao što je Srbija, a pogotovo što uvrede dolaze od onih koji se nalaze na javnoj sceni.

SOCIJALISTKINJE: Napadi na žene ozbiljna pretnja za društvo

Tagovi: