24.01.2019.

12:05

Foto:

Vesti

(VIDEO) TRIVAN I ANTIĆ O PROSTAČKIM UVREDAMA SERGEJA TRIFUNOVIĆA: Verbalno nasilje je uvek uvod u fizičko!

Primitivizma je uvek bilo samo nikada nije bio toliko javno odobren i podržan, naročito ne od tzv. intelektualne elite, kaže Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika", komentarišući izjave glumca Sergeja Trifunovića.

- Zabrinjavajuća je podrška ovakvoj vrsti govora i teza da je to jedini način da se dođe do političkih ciljeva. Ne zaboravimo da je verbalno nasilje uvek uvod u fizičko i da, sem uvreda na račun žena, postoje brojne ideje o tome kako se boriti sa političkim neistomišljenicima: katranom i perjem, blatom, ubistvom, giljotinom... Ni na ovo niko ne reaguje, a zabrinjavajuće je da se oni istog političkog stava ne ograđuju - kaže Trivan za Pink.

Informer

Teško možemo da prebrojimo uvrede, pretnje, psovke, a pre svega situacije u kojima je ponašanje prema ženama bilo katastrofalno, kaže Aleksandar Antić, visoki funkcioner SPS i ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

- Vređali su premijerku, suprugu pokojnog Olivera Ivanovića, napadali su novinarke, predsednicu Skupštine, Oliveru Zekić... Neverovatna je stvar koliko je agresije koja je pre svega usmerena ka ženama. To je za stručne analize! Ovakvo ponašanje nikada nije postojalo. Ovakav primitivizam, agresija, uvrede, ovo je za mene neverovatno, a tanka je linija između verbalnog i fizičkog nasilja - kaže Antić za Pink.

Informer

Trivan ističe da ovo nije govor pojedinačnog Tviter učesnika, već govor jednog od budućeg lidera opozicije. Podseća da njegovi saveznici, koji se zalažu za pristojniju Srbiju, ćute. Ovo je, kaže, vrsta modusa vivendi te grupe, a ne izolovana pojava na koju treba da reagujemo.

- Ovo je deo scenarija ukupne polarizacije političkih odnosa od strane pre svega opozicionih stranaka i pre svega onih koji dominantno stoje iza protesta, odnosno iza SzS. Postalo je potpuno očigledno da imaju problem sa nedostatkom politike, tema i niskim rejtingom koji im ne daje prostor za optimizam. Njima zato treba ova vrsta tenzije i polarizacije, a kako bi na njoj pokušali da traju - kaže Antić.

Dodaje da, iako je jasno ko je organizator, oni se kriju, jer bi javno deklarisanje značilo gubljenje značaja protesta. Trivan podseća da opoziciju niko neće da vidi kao govornike, a kamoli kao organizatore protesta.

Tagovi: