27.01.2019.

19:43 >> 19:48

Foto:

Vesti

HRVATI SAHRANILI I BIH I DEJTON, SRPSKA DOBILA ZICER DA SE REŠI SARAJEVA! U Mostaru srušeni planovi Zapada o unitarnoj BiH!

Nije to jedina sporna sporna stvar koja se danas desila na parasaboru trećeg entiteta. Odbacivanje presuda Tribunala u Hagu je još problematičnija odluka, kaže Komšić za isti radio.     

HNS je odbacio zaključke pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali":

- Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu „Prlić i drugi", niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince - navodi se u dokumentu usvojenom u Mostaru.

(VIDEO) SRBI OD KALAŠA NAPRAVILI SUPER PUŠKU: Svet u neverici šta smo smislili - OVO JE PUŠAKA ZA SRPSKU VOJSKU!

O potezima HNS u Mostaru, Komšić za Radiosarajevo.ba nedvosmisleno kaže:

- Nažalost, iako su već nama svima jasne ideje i namere HNS, ne verujem da će sve to što se dešavalo u Mostaru biti predmet neke ozbiljnije analize. Pogotovo ne verujem da možemo očekivati opravdanu reakciju međunarodne zajednice, kao ni u slučaju imena RS. Sve dok ambasador Vigemark (Lars Gunnar) redovno obilazi predsednika trećeg entiteta, to se sigurno neće desiti - kazao je Željko Komšić.

Tagovi: