30.01.2019.

18:00

Foto:

Vesti

DODIK ZADOVOLJAN RAZGOVORIMA U BRISELU: Vraćamo se u BiH sa zajedničkim stavom!

Članovi Predsedništva BiH, Dodik, Željko Komšic i Šefik Džaferović završili su danas posetu Briselu gde su se sastali sa najvišim evropskim zvaničnicima, između ostalih danas su razgovarali sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom, prenosi N1 BiH.

Dodik je nakon sastanaka kazao da je razgovarano o dostavljanju odgovora na dodatna pitanja EU, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH.

- Bez formiranja novih ograna vlasti nemoguće je obezbediti novu dinamiku. Postoje razlike vezane za NATO i MAP, mislim da to pitanje treba da diskutujemo dole u BiH, ali kako sam razumeo put ka EU i formiranje organa na nivou BiH nije uslovljeno pitanjima samoga MAP-a ili NATO-a - rekao je Dodik.

On je i dodao da su razgovarali o različitim problemima, pitanju granice sa Hrvatskom i Srbijom, kao i o problemima imovine državnih preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, o kojima postoji zajednička odluka na nivou Predsedništva BiH kao i da je "upućen poziv Hrvatskoj da se o tim pitanjima razgovara i donesu važna rješenja" Od tema koje su bile predmet razgovora Dodik je izdvojio i regionalna pitanja i ponovio je da je "stav RS da prati stav Srbije po pitanju Kosova."

Dodik je rekao da je razumeo u Briselu da je zvanična filozofija Evrope usmerna ka izrazitom poštovanju individualnih prava i da bi kolektiviteti trebali da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nestanu, ali "da je to verovatno nemoguće u BiH", prenosi N1 BiH.

Dolazak na ovaj sastanak predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera mimo najavljenog protokola obaveza govori o jednoj dobroj atmosferi, "vraćamo se dole sa jednim zajedničkim stavom da je neophodno što pre završiti Upitnik i doći do statusa kandidata BiH za EU", zaključio je Dodik.

Članovi Predsedništva razgovarali su juče u Briselu i sa potpredsednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za inostrane poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, koja je podržala evropski put BiH.

Tagovi: