01.02.2019.

12:17 >> 13:15

Foto:

Vesti

(FOTO) JEDAN OD NAJMASOVNIJIH PROTESTA NA KOSMETU IKADA! Nepregledna kolona Srba protiv aneksije SEVERNE KOSOVSKE MITROVICE! RAKIĆ: Juče takse, danas okupacija Mitrovice, sutra Trepča! TO IM NEĆEMO DOZVOLITI!

Protest Srba "Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice" održan je ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

Na protestu, koji jedan od najmasovnijih skupova na Kosmetu ikada, okupili su se Srbi iz svih delova južne pokrajine koji su time pokazali nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

U nepreglednim kolonama nosili su transparente "Sever bastion srpske slobode", "Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće", "Protv taksi - protiv aneksije", "Srbija čuva svoje Srbe", "Vučiću čuvaj Srbe", "Okupacija Severa neće moći", "Ne damo Sever"...

Informer


Na protestu su govorili direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da to nije politički skup, već "naša borba za naše bolje sutra".

- Juče takse, danas aneksija ili u prevodu okupacija Kosovske Mitrovice, sutra Zvečana, prekosutra Leposavića, Zubinog potoka, Trepče. Žele pod nekim njihovim nerazumnim predlozima da nas uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski razviju. To je laž - rekao je Rakić.

Informer


On je upitao predstavnike Evropske unije zašto ćute kada se zna da u južnom delu Kosovske Mitrovice ne živi nijedan Srbin.

- To žele i sa nama da urade, da ujedine Mitrovicu i da nas sutra više ne bude ovde. Nećemo to dozvoliti - istakao je Rakić.

Kako je rekao, predstavnici prištinskih vlasti će "sutra izvršiti možda politički, pravni, a možda i fizički napad na Trepču - promeniće statut i neće dozvoliti da naši radnici, deca, majke, očevi, imaju osnovne i elementarne uslove za život, platu".

Informer

- Nećemo im to dozvoliti. Ostajemo ovde, na braniku naše otadžbine. Presedniku (Aleksandru) Vučiću smo poslali jasnu poruku i dobili čvrsto uveravanje i garancije da će on i država Srbija uvek biti uz nas i sa nama", rekao je Rakić i zaključio:

- Svima i u Prištini i u Evropi, i našoj braći i sestrama u Srbiji šaljemo jasnu poruku ''Odavde nema nazad. Živela Srbija".

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović
poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Severne Mitrovce.

- Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju -  rekao je Ivanović.

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu nisu predvideli, već su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom.

Informer


- Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna -  rekao je Ivanović.

Student prorektor Nemanja Biševac rekao je da najavljena aneksija Mitrovice najavljuje novo sabiranje srpskog stanovništva i rekao da u ime njih zahteva od međunarodne zajednice da reaguje na grubo kršenje zakona.

- Setite se prošlosti i ne dozvolite da se istorija ponovi - poručio je student prorektor Nemanja Biševac i poručio "odavde nema nazad".

Okupljenima se obratio predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji je poručio da su Srbi dobili garancije da će država Srbija biti uz svoj narod, ali da oni neće popustiti pod pritiscima.

- Juče takse, danas okupacija Kosovske Mitrovice. Oni žele da pod njihovim, nerazumnim, predlozima uvere da ujedinjenjem Mitrovice žele da nas ekonomski ojačaju. To je laž - rekao je predsednik Srpske liste.

Nakon obraćanja, građani su se uputiti u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta. Protestu su se pridružili i rudari kombinata Trepča koji su nosili zastave tog kombinata. Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

(FOTO) MARKO ĐURIĆ otvorio vrtić u Kosovskoj Mitrovici!

Tagovi: