14.02.2019.

12:27

Foto:

Vesti

POPOVIĆ POVODOM SRETENJA: NIKADA NEĆEMO NAPUSTITI KOSOVSKI ZAVET

 

- Na ovaj veliki dan, u razmaku od trideset godina u 19. veku, srele su se dve velike ideje koje su udarile temelje modernoj državi Srbiji. Vožd Karađorđe, vođen idejom nacionalne slobode, započeo je na današnji dan ustanak protiv viševekovne turske okupacije, kako bi srpski narod dobio svoju slobodnu i nezavisnu državu, kao jedinog garanta njegovog opstanka na ovom trusnom području Balkana - rekao je Popović.

Trideset godina kasnije, kaže ministar, ustavopisci su, posle izvojevane spoljne slobode i dobijene nacionalne države, započeli borbu za unutrašnju slobodu građana Srbije kroz usvajanje Sretenjskog ustava.

- Slobodna i samostalna Srbija i ustavne slobode i prava građana tako su postali osnovni ideali koje su nam ostavili preci - osnivači Srbije, da nastavimo na njima da gradimo i Srbiju našega vremena. Zato je važno da i danas, na ovaj veliki praznik, još jednom ponovimo da Srbija nikada neće odustati od svoje slobode i samostalne politike i da će samo interesi naše države i našeg naroda, a ne nečiji drugi, odlučivati o tome kakvu ćemo politiku voditi i sa kim ćemo sarađivati - poručio je Popović i dodao:

- To je posebno važno u vremenu kada se vrše pritisci da predamo naše Kosovo koje su nam naši slavni preci ostavili da ga čuvamo kao sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije. Taj zavet da je Kosovo Srbija današnji Srbi neće napustiti. Kao što nikada nećemo odustati od ideala da Srbija bude ustavna, demokratska država u kojoj se štite i čuvaju sva prava koje jedna moderna država može jemčiti svojim građanima.

Prema njegovim rečima, očuvanje ideala demokratske Srbije dugujemo svim našim velikim državnicima koji su, ostvarujući ga u svom vremenu, učinili Srbiju pobedonosnom državom i poštovanom u čitavoj Evropi.

- Za slobodnu i nezavisnu demokratsku Srbiju, za Kosovo u Srbiji, srećan praznik Sretenja Srbi! - zaključio je Popović.

Tagovi: