20.02.2019.

13:44

Foto:

Vesti

BAKIROVA PARANOJA! Kuka po američkim medijima - AKO SRBIJA PRIZNA KOSOVO, krenuće na BiH!

Za lidera najuticajnije bošnjačke stranke u BiH Bakira Izetbegovića, koji je u intervjuu za Glas Amerike komentarisao mogući ishod na realaciji Beograd Priština, ali i odnosu BiH i Kosova, jedina veza između Kosova i BiH je to "što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima."

- Na to ne možemo ćutati i treba podsetiti na tu stvar kada se krenu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda - rekao je Izetbegović za "Glas Amerike", a preneo sarajevski portal Klix.

Izetbegović je dodao i da smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

- Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke -rekao je Izetbegović i dodao da će se i oprobavati i reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati.

- Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi - zaključio je Izetbegović.

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović kaže da je on samo "upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".

Tagovi: