21.02.2019.

15:57

Foto:

Vesti

ČADEŽ: Ako želimo zajedničko tržište, uklonimo barijere

 

- Hajde da budemo iskreni prema sebi: želimo li mi zaista ili ne zajedničko tržište regiona. Ako želimo, onda konačno krenimo ozbiljno i posvećeno, da zajedno ubrzamo procedure, uskladimo propise, dokumentaciju i rad nadležnih službi, otklonimo barijere, i tehničke i političke, za više trgovine i investicija - rekao je Čadež u Podgorici na otvaranju kancelarije generalnog sekretara KIF-a u Privrednoj komori Crne Gore.

Komorski investicioni forum, prema njegovim rečima, svakodnevno i fokusirano radi na zastupanju interesa poslovne zajednice regiona - 350.000 kompanija koje okupljaju komore članice KIF-a i jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Čadež je, takođe, ukazao na probleme, prepreke i troškove koje treba otkloniti kako bi se obezbedili uslovi za uspešnije poslovanje i region postao poželjnija poslovna i investiciona destinacija za naše i kompanije iz sveta.

- Važno je da pošaljemo poruku da Zapadni Balkan postaje region uspeha, a ne konflikata - napominje Čadež.

Svedoci smo, kako je istakao, različitih, politički generisanih problema za privrednike, od barijera, preko taksi do dodatnih carina.

- Ako vlade žele rast, onda moramo da radimo na tome. Mi smo tu da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog ekonomskog regionalnog područja - naglasio je Čadež.

Informer

Važno je, kaže, i da se sinhronizuje dokumentacija koja prati robu u regionu, poput veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, carinske procedure i praksu, jer njihova neusaglašenost mnogo košta kompanije.

- KIF ZB 6 želi da doprinese promociji regiona kao investicione destinacije i da pomogne vladama kako bi se identifikovali problemi i ubrzala rešenja. Ekonomije regiona su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji dobri, polako kreće rast i tu smo da to promovišemo i dovodimo nove investitore - rekao je predsednik PKS.

Podsetio je i na zajedničku investicionu platformu Foruma koja promoviše privredu regiona, pravne regulative i pruža sve relevantne informacije potencijalnim investitorima, zainteresovanim da ulažu u region Zapadnog Balkana.

Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je zajedno sa Čadežom otvorila kancelariju generalnog sekretara KIF-a, očekuje da će vlade u dijalogu sa privredom pronaći bolja rešenja, povećati konkurentnost privreda i unaprediti investiciono okruženje regiona.

Predsednici komora regiona - članica KIF ZB6, jutros su u Vladi Crne Gore, o aktivnostima KIF-a i mogućnostima jačanja regionalne saradnje, razgovarali sa vicepremijerom Milutinom Simovićem.

Nakon otvaranja kancelarije, održan je i sastanak sa predstavnicima crnogorskih kompanija o unapređenju uslova privređivanja u regionu i prevazilaženju barijera sa kojima se privrednici suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Tagovi: