25.02.2019.

15:32

Foto:

Vesti

VULIN IZ BELORUSIJE PORUČIO: Sa novim "migovima" naše RATNO VAZDUHOPLOVSTVO DECENIJAMA NIJE BILO SNAŽNIJE!

Migovi su od danas i formalno u vlasništvu Srbije, a u našu zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara.

- Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažemo sa 14 "Migova" 29, što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane - rekao je Vulin, napomenuvši da su avioni došli kao rezultat ličnih odnosa Vučića s predsednikom Belorusije Lukašenkom i da su deo ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i pomoći Belorusije Srbiji.

Informer

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije "Migova" 29 završi u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču, a Vulin je napomenuo da će prva faza remonta i druga - modernizacije biti završene u roku. 

Imaćemo, kako je naveo, 14 Migova na nivou generacije 4+ što znači da su među najsavremenijim avionima na svetu. 

- Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna. Ovo je veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za naše Ratno vazduhoplovstvo - izjavio je Vulin.

Prijemu aviona MiG 29 prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona. 

- Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenosti i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Istovremeno sa prijemom ovih aviona mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se vrši obuka. U poslednje vreme smo imali obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inostranstvu kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi - istakao je general Žarković. 

(VIDEO/FOTO) OVO SU NOVI SRPSKI "MIGOVI"! Moćne letelice stižu iz Belorusije, VEĆ IMAJU I SRPSKE ZASTAVE!

Načelnik štaba za naoružanje Ministarstva odbrane Belorusije general-major Andrej Fedin podsetio je da se u ovoj godini obeležava 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Belorusije i Srbije zasnovanih na poverenju, poštovanju i podršci, te da istovremeno obeležavamo pet godina od uspostavljanja veza između ministarstava odbrane. 

- Ponosan sam sam što je naša vojna saradnja veoma intenzivna i što danas prisustvujemo svečanoj ceremoniji primopredaje migova 29 Ministarstvu odbrane - izjavio je Fedin i podsetio da srpski i beloruski vojnici aktivno učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i međunarodnim vojnim igrama, pripremama za inostrane misije. 

Informer

Napomenuo je da veoma ceni vojne veze sa Srbijom, te da Belorusi Srbiju doživljavaju kao bratsku i prijateljsku zemlju i da će rado pomoći u učvršćivanju odbrambene moći bratske države. 

- Želim da se migovi podižu na nebo samo tokom obuke i svečanosti - poručio je general Fedin.

Predsednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Roman Aleksandrovič Golovčenko rekao je da će 558. vazduhoplovni zavod učiniti sve da u ugovorenom roku poveća potencijal i borbenu moć migova 29 koji su danas predati Ministarstvu odbrane Srbije. 

Informer

Dodao je da je za Zavod ovaj dan veoma značajan jer je i bitan korak ka učvršćivanju odnosa dve zemlje. Golovčenko se nada da će ova četiri miga biti vidan deo štita Srbije radi očuvanja njene nezavisnosti i suvereniteta.

U protekle dve nedelje stručni tim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim beloruskim kolegama iz Ministarstva odbrane, AO "Belteheksport" i 558. remontnog zavoda, izvršio je prijem četiri aviona MiG-29 sa pratećim kompletima zemaljske opreme. 

Informer

Avioni su odmah predati na generalni remont i modifikaciju opreme kako bi bili opremljeni kao i ostalih 10 aviona koji sada štite nebo Srbije. Beloruski migovi imaju dvostruko duže vreme patroliranja u odnosu na starije verzije MiG 29.

Tehničko stanje i raspoloživi resursi aviona koji su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe, kao i stanje njihovih vitalnih agregata, sklopova i sistema govore da su oni do sada održavani i eksploatisani u skladu sa propisanim tehničkim normama i velikom pažnjom i predstavljaju visokokvalitetnu platformu za nastavak njihove eksploatacije i dalju modernizaciju.

Inače, Vulina je na aerodromu ispratio njegov beloruski kolega general-potpukovnik Andrej Aleksejevič Ravkov.

Tagovi: