05.03.2019.

21:21

Foto:

Vesti

(VIDEO) SA SRBIJOM NEMA ŠALE! POSTAJEMO VAZDUHOPLOVNA SILA: Stiže nam 16 helikoptera, u našu zemlju DOLAZE I SA ISTOKA I SA ZAPADA!

Srbija posle nabavke 'migova 29' iz Rusije i Belorusije ubrzano jača i svoju helikoptersku eskadrilu nabavkom 16 novih helikoptera i tako postaje ozbiljna vazduhoplovna sila.

Kako nam je potvrđeno, već je kupljeno devet 'Erbasovih' helikoptera H145M, pet za vojsku i četiri za policiju. Te letelice biće nam isporučene do kraja ove godine. Istovremeno, iz Rusije nam stižu još tri transportna Mi17 i četiri borbena Mi35, koji su zbog svoje razorne moći na Zapadu poznati kao 'đavolje kočije'!

Informer

Vlade Radulović

Kupovina helikoptera istočne i zapadne proizvodnje potvrda je da naše oružane snage svoje partnere traže na obe strane
Vlade Radulović, analitičar

Takođe, Srbija sa zapadnim partnerima pregovara i o nabavci borbenih helikoptera tipa 'super puma H215', koje poseduju najmoćnije evropske vojske.

Strah i trepet u vazduhu

I dok niko od državnih zvaničnika nije juče želeo zvanično da komentariše naša saznanja, iz Ministarstva odbrane su nam kratko potvrdili da su pojedini dogovori već sklopljeni i da se uskoro očekuje primopredaja naručenih letelica.

- U toku je realizacija projekta nabavke pet helikoptera H145M. Zaključeni su i ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi35 M i tri transportna helikoptera Mi17 - rekli su nam juče u ministarstvu.

Naš izvor iz državnog vrha upućen u čitav proces nabavke modernih helikoptera kaže da će Srbija uskoro moći da se pohvali izuzetno moćnom i multifunkcionalnom helikopterskom eskadrilom.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je sa predstavnicima 'Erbasa' razgovarao o nabavci 12 helikoptera.
- Kupujemo 12 helikoptera, i to devet H145 i tri 'super pume' H215. Ovih devet stižu do kraja godine. To je ukupno oko 175 miliona evra, što su ogromna ulaganja. Sve što nismo imali nikada imaćemo u skoroj budućnosti - rekao je Vučić.

- 'Erbasov' helikopter H145M jedan je od najsavremenijih u svojoj klasi i veoma je rasprostranjen u svetu, koristi ga i američka vojska.

Od pet 'erbasova' namenjenih za vojsku tri će biti naoružana, a dva će se koristiti za traganje i spasavanje. Pored dva člana posade, u njega može da stane još devet vojnika i na sebi može da ima raketno i mitraljesko naoružanje. O ruskim 'đavoljim kočijama' ne vredi trošiti reči, jer pored vatrene podrške trupama na zemlji, mogu da služe i za specijalni desant, za transport naoružanja i opreme ili evakuaciju ranjenika s linije fronta. Takvi jurišni borbeni helikopteri su nam baš nedostajali... - objašnjava sagovornik Informera i dodaje da je u opticaju i nabavka tri srednja transportna helikoptera 'super puma' H-215 za potrebe Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Informer

Činjenice

H145M
* Laki višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima
* Jedna od najsavremenijih letelica u svojoj klasi
* Pored dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika
* Može da nosi raketno i mitraljesko naoružanje
* Idealan za prevoz specijalnih snaga i vatrenu podršku desantu

Urednik portala 'Tango siks' Petar Vojinović ocenjuje da je nabavka helikoptera jako dobra vest za vojsku i policiju.

- 'Erbasovi' helikopteri za vojsku biće naoružani našim nevođenim naoružanjem, jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara i nevođenim raketnim zrnima kalibra 80 milimetara. Uprkos ovom naoružanju, ovaj tip helikoptera služi više za podršku nego što se od njega očekuje aktivnija uloga na nekom potencijalnom bojištu. Za te potrebe, kao čisto borbeni helikopter, naručen je Mi35. Trenutno je u RV i PVO operativan jako mali broj transportnih helikoptera Mi8 i Mi17 i nabavka dodatnih Mi17 je prioritet. Kapaciteti vertikalnog transporta su veoma bitni za svaku vojsku i sigurno je dugoročni cilj da se nastavi sa nabavkama ovakvih, najverovatnije ruskih transportnih helikoptera - objašnjava Vojinović.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je nabavka navedenih helikoptera od velikog značaja za jačanje te komponente našeg vazduhoplovstva.

Informer

Činjenice

Mi35
* Najrasprostranjeniji borbeni helikopter u svetu
* Trenutno ga upotrebljava čak 58 država, a koristilo ga je još 12
* U istoriji je učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova
* U Srbiji ga zovu "đavolje kočije"
* Dva ovakva helikoptera koristio JSO u antiterorističkoj operaciji na Kosovu

 

Sada obuka kadrova

 

- Diverzifikacija u naoružanju, odnosno kupovina helikoptera istočne i zapadne proizvodnje potvrda je da naše oružane snage svoje partnere traže na obe strane, te da je naša vojska sposobna da izvršava najsloženije borbene zadatke na najsavremenijim sredstvima - naglašava Radulović.

S njim je saglasan i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji smatra da je 'modernizacija bila neophodna jer je životni vek tehnike u RV na izdisaju'.

- Sad je potrebno nastaviti sa nabavkama i sledeće prioritetno pitanje je prijem i obuka kadra. Za novu tehniku mora da se podmladi kadar. Potrebni su mladi piloti i tehničari - zaključuje Radić.

Činjenice

Mi17
* Srednji dvomotorni transportni helikopter
* Može biti naoružan
* Služi za taktički vazdušni transport ljudstva i materijala
* Za prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku
* Posadu čine tri člana, levi i desni pilot i mehaničar letač

Tagovi: