12.03.2019.

08:32 >> 15:22

Foto:

Vesti

(VIDEO) GLEDAJTE U BUDUĆNOST, TAMO ĆEMO SE SASTATI VI I JA! 16 godina od atentata na Zorana Đinđića!

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 11 sati godišnjicu će obeležiti članovi porodice, predstavnici DS-a i Vlade koju je vodio, kao i članovi aktuelnog kabineta. Oni će cveće ostaviti na spomen ploču u dvorištu Vlade, na mestu gde je izvršen atentat na Zorana Đinđića.

Iz Demokratske stranke su najavili da će zajedno sa Fondacijom "Dr Zoran Đinđić" proglasiti pobednika internet takmičenja "Zoran Đinđić hakaton", koje se u 13 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda organizuje umesto takmičenja "Besede u Zoranovu čast".

Centrom Beograda će takođe biti upriličena "Šetnja za Zorana" čije okupljanje počinje u 18 sati ispred Platoa na Filozofskom fakultetu.

Đinđić je rođen u Bosanskom Šamcu (današnjem Šamcu), 1. avgusta 1952. godine. Nakon završene osnovne škole došao je u Beograd, gde je završio Devetu gimnaziju. Posle toga je studirao filozofiju na Univerzitetu u Beogradu, a zanimala su ga predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije. Politika, za koju je govorio da se oko nje ne treba nervirati, opčinila ga je za vreme studentskih dana.

Informer

Posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine, tačnije 25. januara 2001. godine biva izabran za premijera. Ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine, za koji su na 40 godina zatvora osuđeni Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović. Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeno je još 12 osoba, dok polička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Sahrani je prisustvovalo 70 stranih državnih delegacija, saradnika i više stotina hiljada građana.

Iza sebe je ostavio suprugu Ružicu i dvoje dece, Jovanu i Luku. Nekoliko naziva ulica, trgova i spomenika nose ime Zorana Đinđića.

Tagovi: