12.03.2019.

16:47

Foto:

Vesti

POPOVIĆ: Cilj NATO agresije nije ostvaren - Kosovo je Srbija


- Danas vidimo da je NATO agresija, čiji je cilj bio oduzimanje Kosova, bila neuspešna jer je Kosovo deo Srbije. Kosovo će ostati srpsko dok god imamo Ustav i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti - rekao je Popović na konferenciji "20 godina od nezakonite intervencije NATO-a na Jugoslaviju" u organizaciji ruskog Saveta Federacije, čiji je deo učesnika sa skupa u Moskvi govorio preko video linka.

Zahvaljujući Rusiji, Rezolucija 1244 je ostala na snazi, a lažna država Kosovo i pored svih pritisaka pojedinih zapadnihi zemalja, nije primljena u UN, Unesko i Interpol, rekao je Popović.

Srpski narod, kako je dodao, nikada neće dozvoliti da Srbija postane član NATO-a koji je bombardovao zemlju sa jednim ciljem - da Srbiji otme KiM.

Popović je rekao da je Beograd zahvalan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je i tokom posete Srbiji jasno ukazao da će Rusija podžavati Srbiju po pitanju KiM i da kompromis Srba i Albanaca mora da bude zasnovan na Rezoluciji 12 44.

- Srbija se zalaže za kompromis, ali smatram da taj kompromis može da bude samo davanje najšire autonimije Albancima na KiM u okviru granica ustava Srbije - rekao je ministar bez portfelja.

Popović je dodao da je Srbija opredeljena da bude vojno neutralna, te da je velika većina građana, kako je rekao - njih 99 odsto, protiv članstva u NATO.

- Mi slavimo 9. maj kao Dan pobede, ali ne samo protiv fašizma već i svih drugih agresora koji su nas napadali - dodao je ministar.

Na skupu je govorio i zamenik predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Andrej Klimov koji je ocenio da NATO bombardovanje SRJ postalo polazna tačka svih sadašnjih sukoba, uključujući i onaj u Venecueli.

Klimov je to kazao putem video linka uspostavljenog između Moskve i Beograda povodom sednice radne grupe za zaštitu državnog suvereniteta.

U Beogradu su na konferenciji pored ministra Popovića govorili i bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanovih, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Miliovan Drecun, poslanici Jovan Palalić, i Božidar Delić, direktor Instituta za evropske studije Miša Ðurković.

U studiju u Moskvi bili su između ostlaih i izvršni direktor Sveruske društvene organizacije Društvo razvoja ruskog istorijskog prosvetljenja „Dvoglavi orao“ Leonid Rešetnjikov, predsednik Odbora Saveta Federacije za socijalnu politiku, rukovodilac grupe za saradnju Saveta Federacije sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije Valerij Rjazanski, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Tagovi: