13.03.2019.

12:46

Foto:

Vesti

BOREL NAGLASIO DA ŠPANIJA PODRŽAVA INTEGRITET SRBIJE: Samo dijalogom se može doći do rešenja!

Borel je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je Španija posvećena miru na Balkanu i da veruje u dijalog kao najbolji načind a se prevaziđu problemi koji postoje u tom regionu.

Sporazum između Grčke i Severne Makedonije je, kako je ocenio, najbolji pokazatelj da je to moguće.

(VIDEO) DAČIĆ O IZJAVI FEDERIKE MOGERINI: Priština svoju platformu može da okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje


Borel je istakao da Kosovo i Katalonije ne mogu da se porede.

- Ono što se desilo na Kosovu nema veze sa Katalonijom. Ovakva poređenja padaju na gluve uši, nemaju težinu. Svakako se zagovornicima nezavisnosti Katalonije sviđa da prave poređenja takve vrste. Nijednu od situacija koje imamo u Evropi u vez separatističkih procesa nemoguće je porediti - objasnio je on.

Istakao da svaki put kada neki lider iz Katalonije poredi situaciju sa Kosovom nema potrebe da se to komentariše.

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ NA SASTANKU SA ŠPANSKIM DIPLOMATOM BORELOM O PLATFORMI PRIŠTINE: Protiv dijaloga su, ne znam šta je njihov sledeći potez!


Dačić je ukazao da je svaki slučaj poseban i da se separatizmi rukovode jednostranim aktima, da ne žele dijalog, zbog čega su neprihvatljivi.

- Mi odbijamo bilo kakvu vrstu kontakata sa separatističkim krugovima u Kataliniji - naglasio je on.

Borel je podvukao da Španija podržava evrospku perspektivu Srbije.

- Podržavamo želju Srbije da se pridruži evropskoj porodici, a reforme pokazuju da Srbija napreduje velikom brzinom - konstatovao je on.

Tagovi: