21.03.2019.

21:00

Foto:

Vesti

(VIDEO) NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Bitka na Paštriku odlučila RAT na Kosovu! Srpski HEROJI protiv OVK terorista, Vojske Albanije, američkih specijalaca i NATO avijacije! DAN KADA JE GORELO NEBO!

Vojnici koji su se tamo borili o njoj su tiho pričali, isto kao što nisu otkrivali svoje položaje tokom rata. Ovo je ispovest generala Božidara Delića, i poruka koja je pre 20 godina postala mantra 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije dok su vodili bitku koja je, po svemu sudeći, dovela do kraja rata.

Informer

RUSIJA GRMI POSLE PRESUDE KARADŽIĆU! Baza dokaza je SUMNJIVA! Moskva iznela podatke - Postoji ANTISRPSKA AGENDA Tribunala

"Nema nazad, iza je Srbija."

Ovo je motivaciona poruka koju su pre dvadeset godina ponavljali vojnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije dok su vodili bitku koja je, po svemu sudeći, dovela do kraja rata. I tako su izdržali nalete oko 6.000 pripadnika OVK, kojima su pomagali Vojska Albanije i i NATO bombarderi.

Vodnik Boševski, zajedno sa svojim vodom, bio je zasut minobacačkom paljbom i tražio od komande da se povuče na rezervni položaj, 200 metara unazad. Odgovor je dobio istog trenutka preko radio-veze: "Poljanica 719. Nema nazad, iza je Srbija. Dobićeš artiljerijsku podršku."

Narednu je izdao Božidar Delić, tada pukovnik i komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Nakon toga počela je artiljerijska paljba kao podrška vojnicima koji su držali položaj, iako je u blizini bila američka specijalna jedinica "Jastrebi".

Oni su imali radare za otkrivanje srpske artiljerije, koje bi odmah prenosili komandnom mestu u avionu "avaks". Odatle su se ciljevi delili bombarderskoj avijaciji, pre svega avionima F-16, F-18, "miraž" i A10 koji su sve vreme bili iznad područja Đakovice i Prizrena, sa posebnom pažnjom na planinu Paštrik.

Dakle, avionima je trebalo malo vremena da bombarduju tačno mesto gde se nalazila artiljerija. Uprkos tome, artiljerija je dejstvovala, vodnik Boševski i njegovi vojnici su zadržali položaj, nisu se povukli sa granične linije, a naredba generala Delića ponavljana je svakog dana sve do kraja tog rata 1999. I dan-danas, kažu, to im je moto.

Tagovi: