29.03.2019.

10:46

Foto:

Vesti

(FOTO) BRNABIĆ: Srbija posvećena regionu, Priština ne poštuje sporazume!

Ona je posle sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom rekla da su osnovne teme bile evropski put Srbije i šta država čini u smislu reformi i regionalnom povezivanju i saradnji, "svemu onome što je u okviru Berlinskog procesa, a što treba da dovede do integrisanijeg i stabilnijeg regiona".

Informer

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Brnabić je kazala da su razgovarali i o regionalnom roming sporazumu, koji je važan za građane i privredu.

- Mi imamo određenu dozu rezerve prema regionalnom sporazumu koji dolazi u trenutku u kojem Priština i dalje insistira na kršenju CEFTA sporazuma, taksama prema proizvodima iz centralne Srbije i BiH od 100 odsto - kazala je Brnabić i zahvalila Hanu i svima iz Evropske komisije što su nedvosmisleno pozvali Prištinu da povuče tu odluku o taksama.

Kaže da nažalost Priština i dalje insistira na taksama koje su smetnja i svim ostalim regionalnim inicijativama.

Informer

- I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja smo ponovili da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji. Naš stav je da nema regionalne bezbednosti, ekonomskog prosperiteta za bilo koju zemlju regiona bez regionalne povezanosti i stabilnosti - kazala je premijerka i dodala da se iz tog razloga razmatraju načini na koji Srbija može da potpiše taj sporazum.

VUČIĆ I HAN OTVRARAJU vrata obnovljene Golubačke tvrđave!

- Mislim da nije fer da imamo dalje insistiranje na potpisivanju regionalnih sporazuma kada neki od osnovnih regionalnih sporazuma ne poštuju od strane Prištine - kazala je Brnabić i dodala da Srbija ostaje posvećena regionu koji je snažan, integrisan i koji pruža svim građanima o drugačijoj perspektivi budućnosti.

Kako je navela, razgovaralo se najviše o reformama u oblasti vladavine prava, a mnogo manje u oblasti ekonomije, gde se strukturne reforme nastavljaju i idu dosta dobro, kako u oblasti javne uprave, gde Srbija od EU ima sektorsku budžetsku podršku u visini od 80 miliona evra. 

Informer

Brnabić je kazala da su reforme u oblasti vladavine prava najkompleksnije, te da je vladavina prava jedna od oblasti u koji se ulaže najviše napora.

- Posebno smo se dotakli i medijske strategije i pohvaljen je način na koji smo mi u okviru jedne široke radne grupe završili nacrt medijske strategije, završili javnu raspravu i proces dobijanja komentara. Mislim da smo dobili preko 250 komentara na nacrt medijske strategije, koje sada gledamo kako da uklopimo u finalni nacrt - rekla je Brnabić i dodala da se nada da će do kraja aprila biti završen finalni nacrt na sednici Vlade, sa komentarima Evropske komisije.

Navela je da su razgovarali i o ustavnim promenama i kazala da očekuje da će tokom prolećnog zasedanja Skupštine Srbije i ustavni amandmani biti na dnevnom redu.

Najavila je da će se od 8. aprila u Beogradu održati Međunarodna nedelja civilnih društva, kao i da će 4. aprila glavni grad Srbije biti domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Zahvalila je EU i Austrijskoj razvojnoj agenciji na svoj podršci koju su pružili za obnovu Golubačke tvrđave.

Tagovi: