03.04.2019.

19:15

Foto:

Vesti

AMERIČKI NOVINAR METJU RASEL LI SNIMIO DOKUMENTARAC O KORUPCIJI U UN! Jeremić je veći lopov od Hoa!

Vuk Jeremić je veći lopov i kriminalac od svog finansijera Patrika Hoa i morao bi da odgovara zbog korupcije i nezakonite trgovine uticajem u Ujedinjenim nacijama!

Ovo kaže poznati američki istraživački novinar Metju Rasel Li, koji je u SAD detaljno pratio suđenje Patriku Hou. Ho je pred Federalnim sudom u Njujorku osuđen na četiri godine robije zbog korupcije i pranja novca, a Metju Rasel Li tvrdi da ozbiljni dokazi terete i Vuka Jeremića.

Vodeća karika u lancu

Američki novinar je za Radio-televiziju Hongkonga (RTHK.hk) snimio dokumentarni film pod nazivom 'Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa', a u kom se Jeremić stavlja u centar korupcijskog skandala. On je, kako se tvrdi, bio glavna veza između Hoa i lidera Ugande i Čada, kojima je nuđen mito u zamenu za izdavanje energetskih dozvola.

Metju Rasel Li navodi i da je Jeremić počeo da sarađuje sa kineskim fondom CEFC, na čijem je čelu bio Ho, još u vreme dok je obavljao funkciju u UN, što je potpuno mimo zakona. Li smatra da je Jeremić imao vodeću ulogu u koruptivnom lancu i da su tu ulogu američki tužioci nepravedno zapostavili.

Vučić: A sve to u Srbiji nije tema?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da nije gledao dokumentarni film o malverzacijama Patrika Hoa i Vuka Jeremića, ali da mu je od filma mnogo zanimljivija činjenica da se tom temom nije bavio nijedan "istraživački novinar" u Srbiji.

- Video sam da je film uradio jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara sveta. Interesantno je da je time morao da se bavi on, a da to niko od silnih istraživačkih novinara u našoj zemlji nije učinio - primetio je Vučić.

- Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu: 'Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN, kako vas nije sramota?!', a on mi je samo odgovorio: 'Ja nisam optuženi ovde' - preneo je Rasel Li, koji je detaljno ispitivao i mejlove koji su prikazani u sudu, a koji, kako tvrdi, direktno terete Jeremića.

- Vidi se da je on sa čela GS UN radio za CEFC, kao i da je obećavao Patriku da će biti govornik u UN na panelu s predsednicima Turske i Južne Afrike. To je kriminalno delo - zaključuje Rasel Li.
Film otkriva i nove informacije o zajedničkim putovanjima Jeremića i Hoa i njihovim vezama sa Mongolijom, Meksikom i UAE, nakon kojih je na račune Jeremićevog CIRSD-a i pi-ar agencije leglo 5,3 miliona dolara.

Nedvosmislen dokaz

Marko Matić iz 'Antidota' ocenjuje da je ovaj film potvrdio da je šef Narodne stranke umešan u svetski korupcionaški skandal.

- To potvrđuje i da se protiv njega ne vodi politički motivisana kampanja u Srbiji, već su njegovi mutni poslovi predmet interesovanja svetskih medija. Film je takođe nedvosmisleno dokazao da je Jeremić i te kako učestvovao u poslovima zbog kojih je njegov finansijer osuđen pred sudom u Njujorku. Danas je jasno da se iza navodnih donacija CIRSD-u kriju poslovi i motivi koji se teško mogu nazvati zakonitim - podvlači Matić.

Tagovi: