03.04.2019.

21:39

Foto:

Vesti

TAČI I HARADINAJ BI DA HAPSE SRPSKE GENERALE! Spremili lažne optužnice protiv Delića, Dikovića i Stojanovića!

Šiptarske vlasti lažne države Kosovo spremaju se da podignu optužnice protiv srpskih generala Božidara Delića, Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, koji će biti gonjeni zbog navodnih ratnih zločina, objavili su prištinski mediji!

Kosovski sudovi ove nedelje su, uz odobrenje Zapada, preuzeli od Euleksa sve slučajeve ratnih zločina. Šiptari su odmah najavili otvaranje 11 predmeta protiv Srba, a prvi na meti, kako se najavljuje, biće generali Diković, Delić i Stojanović.

Briga ih za dokaze

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, potvrđuje da je Euleks kosovskom pravosuđu prepustio 11 predmeta.

- Svih tih 11 slučajeva odnose se na državljane srpske nacionalnosti, među kojima su i generali Delić, Diković i Stojanović. To je sasvim pouzdana informacija - tvrdi Drecun.

Generali Diković i Stojanović juče se nisu oglašavali ovim povodom, dok Božidar Delić kaže za Informer da ga nimalo ne iznenađuje što se našao na meti šiptarskih vlasti.

Vučić: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Euleksa da na kosovske sudove prenesu procesuiranje ratnih zločina koje su počinili teroristi OVK nad Srbima, kaže da tu nema mnogo šta da se doda.

- Kadija te tuži, kadija ti sudi... To je sve što smo mogli da očekujemo i ništa bolje i ništa više - rekao je Vučić.

- Euleks nije opravdao svoju ulogu, radio je sve ove godine protiv interesa Srba i to je pre svega odgovornost Tadića i Jeremića koji su doveli Euleks na Kosovo. Znam da su stranci još pre četiri godine radili na optužnici protiv mene, ali ona nikada nije obelodanjena... Iza tih lažnih optužbi stoje plaćenici iz Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić. Ovde sam u Srbiji svih dvadeset godina od 1999, a naša država ima Tužilaštvo za ratne zločine koje dobro zna da su sve optužbe neosnovane. Šiptari, dakle, rade po hrvatskom scenariju, a lažni sud lažne države ima podršku EU. Možemo očekivati od Šiptara svakojake gadosti i podmetačine, ali ne brinem i ne razmišljam o tome, jer mi je savest potpuno čista - podvlači Delić.

Komentarišući sve ove navode, advokat Nebojša Vlajić, koji je branio ubijenog lider SDP Olivera Ivanovića, podseća da su suđenja Srbima na Kosovu veoma mučna i mukotrpna.

- Mora da se dokazuje nevinost pred ljudima koji to neće da čuju i neće objektivno da razmotre dokaze. Ako je ikakva nada postojala dok je Euleksovo pravosuđe radilo na Kosovu, te nade sada ima sve manje. Takve predmete će suditi isključivo lokalne sudije, bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija. Na Kosovu je promenjen zakon o sudovima, pa je za presudu za ratne zločine nadležan isključivo Osnovni sud u Prištini, gde su sudije samo Albanci! Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici, gde su većina sudija Srbi. To praktično znači da Srbi neće biti među sudijama, ali ako ih i bude, to će biti zanemarljiv broj - naglašava Vlajić, dodajući da je 11 optužnica samo trenutna situacija i da očekuje da će ih biti još više.

Nemaju osnova

Pravni ekspert Đuro Čepić smatra da je sasvim dovoljan argument to što srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, kao jedna od najistaknutijih institucija u regionu, nije našlo dokaze za ove navodne ratne zločine.

- Institut komandne odgovornosti nije bio primenjiv u datom periodu, pa ne može biti ni osnov za postupak. Takođe, sve naredbe i komunikacija bili su u funkciji odbrane zemlje, a ne u cilju izvršenja zločina - zaključuje Čepić.

Tagovi: