26.04.2019.

16:38

Foto:

Vesti

VUČIĆ IZ PEKINGA: Srbija je ojačala podrškom Sija i Putina!

Predsednik je iz Pekinga rekao da mu je jedan od najvažnijih bilateralnih sastanaka tokom boravka u Pekingu bio susret sa Vladimirom Putinom, na kojem je zajednički konstatovano da je važan rast trgovinske razmene između dve zemlje. Danas je, kaže, Srbija Rusiji pouzdan partner. 

- Danas sam ekskluzivno pokazao fotografije, jer smo počeli sa izgradnjom gasovoda kroz Srbiju. Uz sve što gradimo, gasovod nam znači život za naše ljude i fabrike. Sa Putinom smo govorili i o mogućem kriznom scenariju za gas, u slučaju da se prekine tok preko Ukrajine – kaže Vučić.

Kako kaže, nada se da će i takav potencijalni problem biti rešen uz pomoć Mađarske. Sa Putinom je razgovarano i o vojno-tehničkoj saradnji.

Informer

Dodaje da se, naravno, govorilo i o Kosovu i Metohiji. Putin je, kaže, bio iznenađen jer su Albanci pokušali da zabrane izlazak na izbore SL. 

Informer

- Bio je izuzetno iznenađen, a ja sam mu rekao da ne želim da budem Kalimero, ali i da ne znam više šta mogu da očekujem od Albanaca. Stalno nešto traže i ne znam šta im je cilj jer nemamo posla sa racionalnim ljudima – dodaje Vučić, dodajući da je važno to što Srbija ima podršku Rusije.

Dodaje da se neće dozvoliti da bilo ko na bilo koji način “dira Srbiju i napada našu zemlju”. To je, kaže, važna rečenica za Srbiju. Važno je, dodaje, da je važno da sačuvamo mir i stabilnost, te se plaši dešavanja u Berlinu. 

- Nadam se da neće biti dodatnog dolivanja ulja na vatru. U Berlinu će biti predstavnici svih zemalja koje su priznale Kosovo i naša delegacija će po tom pitanju biti usamljena, a ključna tema samite biće Kosovo. Pozicija nam nije laka, ali nakon razgovora sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili poziciju i da imamo racionalan odnos u rešavanju ovog problema. Danas sam razgovarao dugo sa Sebastijanom Kurcem, sa predstavnicima Vijetnama, Grenade, Ukrajine i mogu reći da sam jako ponosan na našu zemlju ovde – rekao je on. 

Informer

Dodaje da je Srbiji ukazana velika čast kroz ovaj Forum, na kojem su prikazani naši gradovi i igre iz naše zemlje.

Tagovi: