Autor: Informer.rs

23.05.2019.

15:45

Foto:

Vesti

PAUNOVIĆ sa delegacijom Svekineskog narodnog kongresa

Paunović se zahvalila Narodnoj Republici Kini za sve što je učinjeno za Srbiju, od pomoći u ekonomskom razvoju, do podrške u pitanjima od državnih i nacionalnih interesa. 

Paunović je upoznala delegaciju iz Kine da je Srbija višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj uz većinski srpski narod, žive i pripadnici velikog broja nacionalnih manjina, koji se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmeštaju, etničkim, religijskim, jezičkim, raznim kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim osobenostima. 

Paunović je naglasila da pored zakona, koji su iznad evropskog proseka u ovoj oblasti, Srbija prati Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina i Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. 

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi više od 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina u odnosu na ukupan broj stanovnika. Rezultati popisa ukazuju da u našoj zemlji živi oko 1.373 Kineza, navela je Paunović, verujući da će taj broj na narednom popisu biti daleko veći, imajući u vidu sveukupan kontekst međusobne saradnje dveju zemalja.  

Direktorka Kancelarije je navela da je Srbija članica osam osnovnih međunarodnih ugovora Ujedinjenih nacija u oblasti zaštite ljudskih prava, da priprema i redovno podnosi periodične izveštaje ugovornim telima i Savetu za ljudska prava.  

Posebno je ukazala na činjenicu da Srbija nije u mogućnosti da prati primenu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima na teritoriji AP Kosovo i Metohija, navodeći da je Srbija od 2013. godine do sada, osam puta od ugovornih tela Ujedinjenih nacija zatražila da UNMIK izvesti o primeni standarda iz važećih konvencija, što do do danas nije učinjeno. 

- Srbija je jedina država u Evropi koja se u 21. veku susreće sa problemom dugotrajnog internog raseljenja, rekla je Paunović, dodajući da je trenutno u Srbiji nastanjeno 203.140 interno raseljenih lica i oko 17.000 tzv. interno-interno raseljenih unutar Kosova i Metohije. 
Održivi uslovi za povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju ni nakon 18 godina nisu obezbeđeni, što predstavlja odgovornost međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji,
ocenila je Paunović. 
 
Paunović je izvestila delegaciju Svekineskog narodnog kongresa da se naša država na odgovoran način suočila sa problemima migrantsko-izbegličke krize i pokazala da poštuje međunarodne i evropske vrednosti i standarde. 

Siao Huein, predsednik Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa istakao je čvrsto međusobno političko poverenje između Kine i Srbije pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića. On je naglasio da u odnosima dveju zemalja postoji međusobno podržavanje vitalnih interesa i da će Narodna Republika Kina nastaviti da podržava interese Srbije na međunarodnom planu po pitanju Kosova i Metohije.

Tagovi: