03.06.2019.

14:34

Foto:

Vesti

GOJKOVIĆ SA VOLODINOM: Priština ne želi nastavak dijaloga!

 

Gojković je navela da je pre dva dana jasno rečeno da neće biti uspostavljena Zajednica srpskih opština i podsetila na uvođenje taksi od 100 odsto na prozvode iz centralne Srbije, kao i na nedavno usvojenu takozvanu Rezoluciju o genocidu kojom se, kaže, obesmišljava dijalog.

Na taj način se, po njenim rečima, skreće pažnja sa stvarnih zločina albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa radom Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

- Želim da vas informišem i da je takozvana Skupština Kosova usvojila Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ovo sve dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom - rekla je Gojković na sednici kojoj je prisustvovao predednik Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Kako je ocenila, nedavni upad specijalnih snaga Prištine u severne opštine KiM, prilikom kojeg je pretučen i pripadnik UNMIK-a, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, potvrđuje da Priština, uz podršku svojih “mentora”, ne odustaje od namere da brutalnim akcijama zastrašivanja primora srpsko stanovništvo na trajno napuštanje svojih ognjišta.

- Ono što nas posebno zabrinjava jeste reakcija, ili bolje rečeno odsustvo bilo kakve reakcije onih koji su jedini na KiM pozvani i nadležni da se staraju o očuvanju bezbednosti i sigurnosti na teritoriji KiM - rekla je Gojković.

Ona je zahvalila Rusiji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije.

- Podrška Rusije nastojanjima Srbije da postigne održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje u neposrednom dijalogu Beograda i Prištine je od nemerljivog značaja za nas. Ruskom narodu su jasni i principi za koje se zalažemo i stvarnost sveta u kojem se za te principe borimo - rekla je Gojković i dodala da se zahvaljuje i na podršci po pitanju suprostavjanja KIM da postane članica različitih organizacija.

Predsednica Skupštine je izrazila i veliko zadovoljstvo povodom održavanja četvrtog zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne Dume Ruske Federacije.

Ona je kazala da je dosadašnji rad Komisije za saradnju dao izuzetno značajan podsticaj međuparlamentarnim i bilateralnim odnosima dve zemlje u celini.

Istakla je da se izuzetno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rusije svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika država, tako i na nivou dve vlade.

U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, smatra da je zalaganje za temeljne principe međunarodnog prava ključna.

- Srbija je rešena da se i ubuduće, dosledno i bezuslovno zalaže za poštovanje fundamentalnih principa međunarodnih odnosa, da odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, sa svim našim prijateljima, među kojima Ruska Federacija zauzima posebno mesto, kao i sa zainteresovanim partnerima - rekla je Gojković.

Ona je podvukla da se Srbija u cilju očuvanja međunarodnog mira, stabilnosti i bezbednosti, principijelno i dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava, kao i ostvarenje načela slobodne i ravnopravne saradnje na međunarodnoj sceni, bez korišćenja sankcija kao instrumenta prinude.

- I ovom prilikom naglašavam da Srbija nikada nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i ruskom narodu - naglasila je Gojković.

Gojković je navela da srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija sprečila pokušaj da se u UN usvoji rezolucija kojom bi se on zauvek obeležio kao genocidan.

Kaže i da Srbija stalno ukazuje da je prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na KiM, od vitalnog značaja za bezbednost srpske zajednice na KiM.

Gojković je dodala i da se ekonomski odnose dve zemlje u svim askpetima kreću uzlaznom linijom.

- Srbija je naročito zainteresovana da bude deo projekta „Turski tok“ i započela je sa aktivnostima na tom projektu koji predstavlja jedan od strateški najznačajnijih projekata i stratešku investiciju za budućnost i razvoj Srbije - navela je Gojković.

Predsednica parlamenta osvnrula se i na saradnju u oblasti kulture dve zemlje, navodeći da je od izuzetne važnosti da se podstakne dalje intenziviranje u oblasti savremenog stvaralaštva.

- Sa ponosom ističem film „Balkanska međa“ urađen u srpsko-ruskoj koprodukciji, koji predstavlja jedan od najuspešnijih projekata srpsko-rusko kulturne saradnje - rekla je Gojković i zahvalila na pomoći Rusiji u unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save.

Tagovi: