04.06.2019.

20:54

Foto:

Vesti

SRBIJI STIGLA PUTINOVA PORUKA: Braćo Srbi ne dajte Kosovo! EU JE NESPOSOBNA

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin poručio je juče da bratski srpski narod uvek može da računa na podršku Moskve, a naročito po pitanju borbe za Kosovo i Metohiju!

Ovu Putinovu poruku objavio je juče u Beogradu Vjačeslav Volodin, predsednik Donjeg doma državne dume i jedan od najbližih saradnika ruskog lidera.

Putinove reči

Predsednik Putin je znao da ću ja ovde govoriti i uputio je reči podrške, koje glase: Bratski srpski narod, kao i uvek, može da računa na pomoć Rusije!
Vjačeslav Volodin, šef ruske dume

Držite se 1244

Volodin, koga mediji u EU i SAD često predstavljaju kao 'trećeg najmoćnijeg Putinovog čoveka', posle sastanka sa šefom srpske države Aleksandrom Vučićem, govoreći pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, rekao je da Rusija najoštrije osuđuje provokacije na Kosovu usmerene na zastrašivanje našeg naroda.

- Srpski narod je izabrao svoj put i mi osuđujemo provokacije na Kosovu i Metohiji koje su usmerene na zastrašivanje Srba. Cilj je bio da se ta oblast zauzme silom i preuzme kontrola. Napad na saradnike UNMIK-a, uključujući ruskog državljanina, predstavlja kršenje međunarodnog prava. UN moraju da zauzmu stav i odlučnost jer od njihovih konkretnih dejstava zavisi mir na Balkanu. Ponašanje EU i SAD podriva napore međunarodne zajednice za mir na Balkanu i mi izražavamo sumnju da je EU sposobna da iznese mirovno rešenje i bude posrednik u dijalogu. Smatramo da sve strane treba da ispunjavaju Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. A oni koji ne poštuju te odluke, treba da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom... - naglasio je Volodin na posebnoj sednici parlamenta i potom preneo ključnu poruku prvog čoveka Kremlja ne samo Srbiji već i čitavoj svetskoj javnosti:

Kad nam je teško, tada smo sve jači

Volodin je pozdravio ekonomski napredak Srbije i ocenio da je taj uspeh još veći ako se ima u vidu činjenica da je postignut u izuzetno teškim geopolitičkim okolnostima. Vučić je, zahvaljujući se na takvim rečima, primetio da su odnosi dve zemlje veoma bliski, ali da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.
- Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju sveukupnih odnosa sa Rusijom, kao strateškim partnerom i jednim od najznačajnijih ekonomskih partnera - naveo je Vučić.

- Predsednik Putin je znao da ću ja ovde govoriti i uputio je pozdrave i reči podrške koje glase: Bratski srpski narod, kao i uvek, može da računa na pomoć Rusije! - naglasio je Volodin.

Informer

Iznevši pozdravne reči na srpskom jeziku, šef Dume je istakao da dve zemlje i dva naroda vežu viševekovno prijateljstvo i uzajamno poštovanje.

Odlučna osuda

Hvala Moskvi na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica ROSU na sever Kosova
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- Mnogo toga nas povezuje, istorija, kultura, ni jezik nam se ne razlikuje toliko da se ne bismo razumeli, jer smo braća. Ujedinjuje nas ne samo vera već i duša, široka i dobra. Naše prijateljstvo i uzajamno poštovanje traje do danas, a naš zadatak je i odgovornost za buduća pokolenja, da sačuvamo te dobre odnose zauvek - konstatovao je Volodin, koji je pozvao predsednika Vučića da se prilikom sledeće posete Moskvi obrati Donjem domu ruskog parlamenta.

Čvrsti i dosledni

Prihvatajući ovu izuzetnu čast, predsednik Vučić se zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova bude rešeno mirnim i diplomatskim sredstvima.

Položili vence na Groblje oslobodilaca

Vjačeslav Volodin i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položili su juče vence na Groblje oslobodiocima Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu.
Dvoje predsednika parlamenata potom su se sastali u Domu Narodne skupštine, nakon čega se Volodin obratio narodnim poslanicima na posebnoj sednici parlamenta.

- Hvala Moskvi na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica kosovskih specijalnih snaga na sever Kosova 28. maja i brutalnog privođenja Srba, čiji je cilj bio zaplašivanje našeg naroda na Kosovu. Žao mi je i što je ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, pripadnik Misije UN na Kosovu, povređen prilikom takođe brutalnog hapšenja tokom iste operacije - rekao je Vučić i podsetio Volodina da Priština još nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Tagovi: