11.06.2019.

18:33

Foto:

Vesti

(FOTO) ČEPURIN ODLAZI IZ SRBIJE, ono što je rekao O NAŠOJ ZEMLJI, NARODU, BEOGRADU, PESMI 'TAMO DALEKO' svakom SRBINU TREBA DA JE NA PONOS!

"Pamtiću Srbiju kao istrajnu, hrabru, strpljivu, srdačnu i ljubaznu zemlju, a Srbe kao hrabre, iskrene, neverovatno ljubazne ljude koji, čim čuju ruski akcenat, osmehnu se uvek osobi s kojom razgovaraju", rekao je Čepurin u oproštajnom intervjuu za "Diplomasi end komers".

Beograd mu se, kako naglašava, mnogo dopada jer je "monumentalan, respektabilan i ugodan u isto vreme".

"Ima svoje lice i svoju tradiciju. Ima dušu. Gradska arhitektura je neobična i paradoksalna", rekao je ruski diplomata.

Kako ističe, ne može, a da ne spomene "opipljive" promene u Srbiji u poslednjih sedam, pre svega ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti.

"Važno je da, bez obzira na decenije drame kroz koju je prolazio srpski narod, nisu izgubili svoje nacionalno samopoštovanje i verovanje u tradicionalne smernice", rekao je Čepurin.

Pamtiće, kaže, proslave i srpska "kola", pesmu "Tamo daleko", koja je poznata i omiljena i u Rusiji, srpsku slavu i naravno, dodaje, ljude koje je imao sreću da upozna u svojstvu ambasadora.

On je rekao da priprema knjigu o Srbiji i srpskom narodu, jer "u Srbiji sve inspiriše".

"To je zemlja divnih ljudi, prelepih predela, posebne kulture, sjajne istorije i svetle budućnosti", naglasio je Čepurin.

Kako je rekao, strateško partnerstvo sa Srbijom zasniva se na poverenju i uzajamnom poštovanju, zajedničkim prioritetima u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, sličnim pristupima razvoju međudržavne komunikacije i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Rusija će nastaviti, ističe Čepurin, da podržava Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, a pre svega u skladu s Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN.

Od značajnih bilateralnih projekata, Čepurin je pomenuo rekonstrukciju srpskog železničkog sistema, modernizaciju skladišta podzemnog gasa Banatski Dvor, izgradnju glavnog gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska i sanaciju hidroelektrane Ðerdap.

Hram će biti važan simbol neraskidivog duhovnog jedinstva naših naroda, zaključio je Čepurin u intervjuu za "Diplomasi end komers".

Tagovi: