14.06.2019.

08:20

Foto:

Vesti

EVO KO JE AMERIKANAC KOJI ISTRAŽUJE ZLOČINE OVK! Vajting bio tužilac OSLOBOĐENOM LJIMAJU, a u njegovim slučajevima SRBI DRAKONSKI KAŽNJAVANI!

Istragu protiv osumnjičenih za zločine OVK u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu vodiće Aleks Vajting (54), tužilac koji je radio u haškom Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Tužilac američko-francuskog porekla, koji je deo radnog veka proveo i kao savezni tužilac SAD, u četvrtak je imenovan na novu funkciju.

Informer

Vajting je diplomirao pravo na Jejlu, a radio je kao profesor na Harvardu. U Međunarodnom krivičnom sudu bio je koordinator krivičnih postupaka. U biografiji piše i da je radio u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD u Bostonu, država Masačusets, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

On je, tokom angažmana u Hagu, već istraživao zlodela terorista OVK. Međutim, dvojica od trojice optuženih u procesu gde je Vajting bio glavni tužilac su oslobođena. U pitanju je bio proces protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje.

Ljimaja je kao komandanta OVK optužnica teretila za delovanja u području Lapušnik gde je bio logor. Proglašeno je da - nije kriv. Robiju niju dobio ni Musliu koji je bio stražar u ovom mučilištu. Na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva devet zarobljenika logora, osuđen je Balja, koji je takođe bio stražar.

ĐAVO DOŠAO PO SVOJE! Tači i Daut Haradinaj IDU U HAG!

Prikupljanje dokaza za optuživanje Srba, Vajtingu je išlo bolje. Bio je glavni tužilac u slučaju protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića koji je osuđen na 35 godina zatvora i Dragomira Miloševića, načelnika štaba i Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji služi kaznu od 29 godina. Obojica su u zatvoru u Estoniji.

Specijalizovano tužilaštvo, zasad je saslušalo pedesetak pripadnika terorističke OVK, dok neki nisu želeli da se odazovu pozivima. Među temama istrage je i slučaj "žuta kuća" i trgovina ogranima ubijenih Srba, kidnapovanja našeg stanovništva i ubistva na području Laba, zločini tzv. dreničke grupe...

Tagovi: