15.06.2019.

12:11

Foto:

Vesti

(FOTO) ZNAK PAŽNJE ZA PRIJATELJA! Putin Siju za rođendan poklonio sladoled, a evo šta je kineskom lideru POKLONIO ALEKSANDAR VUČIĆ!

Kineski predsednik danas puni 66 godina, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao mu je danas rođendan poželevši mu najbolje dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.

Pročitajte kompletnu čestitku srpskog predsednika

Vučić je Siju poklonio sertifikovano srebrno filigransko naliv pero i mastionicu.

Informer

Srpsko zlatarstvo je do XIII veka bilo pod znatnim uticajem Zapada, da bi od kraja XIII veka preovladao uticaj Vizantije, pa tako u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama. Umetnička izrada nakita od filigrana svoj zenit doživljava u doba kralja Milutina (1282-1321).

Informer

Posle pada Srbije pod vlast Turaka srpski zlatari su nastavili sa radom. Zbog oslabljene ekonomske moći, koriste srebro i bakar, a da bi njihovi predmeti izgledali raskošnije, ukrašavaju ih filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima. U današnje vreme, za izradu ukrasnog predmeta ili nakita tehnikom filigrana koriste se najčešće srebrna i zlatna, a ređe bakarna žica. Filigranstvo, pre svega, traži strpljenje, neizmerno strpljenje.

Informer

Za tehniku filigrana nisu postojali modeli i predlošci, tako da je filigran davao majstorima, koji su se njime bavili, najviše mogućnosti za ispoljavanje svoje kreativnosti i osobenosti. Majstori su se ipak ugledali jedni na druge i u izboru materijala i u načinu izrade, tako da su vremenom postali prepoznatljivi - ruski filigran, grčki...

Informer

Predstavnik srpskog filigrana, uveliko prepoznatljiv u svetu, svakako je Goran Ristović-Pokimica. U svom dizajnu, on koristi prirodne forme - cvetove, spirale, pupoljke, latice, krugove, lišće, voće... oslanjajući svoju kretivnu genijalnost na starovremensku, klasičnu i tradicionalnu estetiku i simbolizam.

Informer

Tagovi: