22.06.2019.

20:17

Foto:

Vesti

SVETSKI JEVREJSKI KONGRES: Hrvatska bi da menja istinu o holokaustu

Iz WJC je poručeno da hrvatske vlasti to čine stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta.

- Svetski jevrejski kongres pridružuje se svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke - kupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga Nezavisne države Hrvatske za vreme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svetskog rata - navodi se u saopštenju koje je danas dostavljeno Hini.

Agencija navodi da je Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) u sredu objavila da je zatražila poništenje "sramotne odluke" o podizanju spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu, jer smatra da time želi da se prikrije istina o stradanjima Jevreja u NDH.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sednici održanoj 4. juna da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, kod Glavne železničke stanice, podići spomenik žrtvama holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sećanja na šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu, sa porukom da se prošlost ne ponovi.

U odgovoru na tu odluku, predsednik WJC Ronald S. Loder rekao je da su "vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale da izmene istoriju i oslobode ustaški režim neupitne umešanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945".

- Uvek postoji velika vrednost odavanja počasti svim žrtvama holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba predstavlja iskrivljivanje istorije i uvredu sećanju na muškarce, žene i decu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića. Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog utiska da je samo nacistička Nemačka odgovorna za užase holokausta - naveo je Loder.

On je ocenio da "ne može da se govori o holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na središnju ulogu ustaškog režima u donošenju i sprovođenju rasnih zakona kojima su Jevreji, Romi i etničkih Srbi izloženi progonu, mučenju i smrti. U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno da oda počast žrtvama ustaškog režima”, poručio je Loder u saopštenju.
 

Tagovi: