25.06.2019.

07:34

Foto:

Vesti

ĐURĐEV: Vreme je da se Španija uključi u pregovore Beograda i Prištine!


- Pregovori između Beograda i Prištine došli su do mrtve tačke. Uprkos naporima srpske strane, propao je i pokušaj organizovanja samita u Parizu o daljim pregovorima. Privremene institucije u Prištini svojom neodgovornom i osionom politikom onemogućavaju dalji tok pregovora, te stoga smatramo da je krajnje vreme da Srbija iskoristi sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju. Ponovno pokretanje procesa učlanjenja tzv. Kosova u Interpol je jasan signal za to. Zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi ministra Nebojše Stefanovića Kosovo nije i neće ni sada postati član Interpola – izjavio je Đurđev.

Napominjući da je njegova partija i ranije podržavala ideju da se Španija uključi u pregovore o Kosovu i Metohiji, Đurđev je istakao da je vreme da Srbija pokaže Prištini da ima prijatelje i u Evropskoj uniji.

- Neodgovornom politikom prethodne vlasti Borisa Tadića i Vuka Jeremića format pregovora o Kosovu je prebačen sa nivoa Ujedinjenih nacija na Evropsku uniju. Aktuelna vlast ima sužen manevarski prostor, ali i mi imamo saveznike u Evropskoj uniji. Španija je jedan od njih i mi zato apelujemo da se ona što pre uključi u dalji tok pregovora – rekao je Đurđev.

Srpska liga je bila u poseti Španiji, gde je španskim domaćinima poručila da je stav te partije, ali i države Srbije da je Katalonija neotuđivi deo Španije.

- Od kako je tzv. država Kosovo proglasila nezavisnost Španija je promenila tri vlade, ali ne i stav po pitanju istog. Španija dosledno poštuje međunarodno pravo i na više primera je pokazala da je spremna da se založi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Dovoljno je samo podsetiti na njihov stav o prijemu lažne države Kosovo u Interpol. Španija je glasala protiv i ponovo će učini isto ako bude trebalo. Ministarstva unutrašnjih poslova obe zemlje imaju odličnu komunikaciju i to je za nas vrlo važno – jasan je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je istakao da je Španija zahvalna Srbiji zbog podrške u najtežim trenucima, kada je Katalonija pokušala da se protivpravno otcepi.

- Španija je zahvalna Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću što nisu poslali pismo Evropskoj komisiji povodom njenog stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti u vreme kada je Španiji bilo najteže. Time smo pokazali da smo za Španiju pouzdan partner i uveren sam da i u budućnosti možemo računati na bezrezervnu podršku Madrida – dodao je Đurđev.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da američka vlada neće voditi pregovore između Beograda i Prištine, već da je to posao za Evropsku uniju, Đurđev je ponovio da je ovo prava prilika da Srbija i zvanično zatraži od Španije da se uključi u pregovore.

- Španija je jedna od pet najmoćnijih zemalja EU. Spada među prvih dvadeset zemalja sveta po ekonomskoj snazi, vojnoj moći i političkom uticaju. Ona sve više gradi svoju poziciju u institucijama EU i smatra da, između ostalog, nije dovoljno uključena u pregovore između Beograda i Prištine. Srbija i Španija će i u buduće imati isti cilj, a to je borba za očuvanje međunarodnog prava i borba protiv separatizma. Ono što je za Srbiju Rusija u Savetu bezbednosti UN to je za Srbiju Španija u EU - zaključio je Đurđev.

Tagovi: