27.06.2019.

18:32

Foto:

Vesti

KUČAN SE PERE OD KRIVICE ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE: O mojoj ulozi će svedočiti istorija, MILOŠEVIĆ JE PRVI POČEO!

Kučan je povodom pisanja Politike o Bratićevoj krivičnoj prijavi za Radio Sarajevo rekao da te optužbe ne vode računa ni o činjenicama ni o istorijskom kontekstu.

- Takođe, ne uvažavaju činjenicu da je sutra 28. juni, Vidovdan, i 30 godišnjica poznatog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu u kojem je obznanjena politika koja je do kraja razbila Jugoslaviju i onemogućila normalan život svih građanima Jugoslavije. Što se tiče moje uloge, o njoj će posvedočiti istorija - rekao je Kučan.

Krivičnom prijavom koju je protiv Kučana podneo Bratić obuhvata i Janeza Slapara, koji je u to vreme bio načelnik štaba Teritorijalne obrane Slovenije, nekadašnji zapovednik TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još trojicu neposrednih izvršitelja zločina.

Oni su, prema prijavi, kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vreme oružanih sukoba koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. godine na teritoriji Slovenije između JNA i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ, na jednoj strani, i oružanih sastava TO Slovenije i drugih paravojnih formacija slovenskog vrha, na drugoj strani.

MILAN KUČAN ODGOVORAN ZA ZLOČINE NAD SRBIMA?!? Podneta krivična protiv bivšeg predsednika Slovenije!



Bratić kaže da je Kučan bio predsednik Slovenije i da je imao zapovedništvo nad svim oružanim formacijama, pa kao takav, kako je rekao, ulazi u red glavnih zločinaca za razbijanje Jugoslavije.

- Kučan, ne samo da nije prduzeo ništa da kazni počinitelje, nego je podsticao na izvršenja ratnih zločina, pa su do 8. jula 1991. godine izvršeni brojni ratni zločini nad civilima, među kojima su žene i deca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici, vojnici koji su položili oružje - naveo je Bratić.

Tagovi: