01.07.2019.

17:56

Foto:

Vesti

ZORAN STANKOVIĆ O JUGU SRBIJE: Oni koji nemaju šta da rade pričaju o otcepljenju

On je izrazio uverenje da će pomoć koju je najavio prištinski parlament za Albance u ove tri opštine u Srbiji biti na dobrobit svih građana koji tu žive.

Komentarišući zahteve Albanaca iz ove tri opštine da budu deo dijaloga Beograda i Prištine, o čemu je danas bilo reči na sednici kosovskog parlamenta, Stanković kaže :

- Milion puta sam rekao da su Preševo, Bujanovac i Medveđa sastavni deo Srbije i da će tako ostatu, a oni koji nemaju šta da rade neka pričaju o otcepljenju i pripajanju bilo kojoj teritoriji uključujući i teritoriju KiM - rekao je Stanković povodom sednice na kojoj su prištinski poslanici tvrdili da je status Albanaca na jugu Srbije pogoršan i zahtevali da imaju ista prava koja imaju Srbi na tzv. Kosovu, kao i da tzv "Peševsk dolina" budeo deo dijaloga Beograda i Prištine. 

Stanković je to rekao u Bujanovcu gde je danas razgovarao sa lokalnim čelnicima o problemima koji tište građane, a tiču se izgradnje fabrike za preradu voda, obezbeđivanja udžbenika za nastavu na albanskom. 

Stanković je rekao da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom lokalne samouprave i da je razgovarao danas predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem. 

- Sa Kaberijem smo razgovarali o problemu zapošljavanja, upisa studenata na odeljenja bujanovačkih fakulteta, kao i svih tekući koji tište opštinu, a gde mi možemo da doprinesemo radom i aktivnostima i da zajedno sa lokalnom samoupravom učinimo ono što je naša fukcionalna i zakonska obaveza - rekao je Stanković.

Podsetio da je ranije obišao lokacije u Bujanovcu u romskom naselju, oko Bujanovačke banje gde se fekalne vode izlivaju u centru naselja pored same zgrade Bujanovačke banje.

- To predstavlja opasan problem za širenje zaraze i to je nešto što je u fazi rešavanja, obzirom da je idejni nacrt za Bujanovac koji obuhvata i Preševo urađen sad očekujemo da se obezbede sredstava od sedam miliona evra kojim bi se ovaj problem rešio - rekao je Stanković.

Upitan da prokomentariše odluku predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafe da tuži ministra Aleksandra Vulina zbog upotrebe reči Šiptari kojom ih je uvredio.

- Nemamo prava da se mešamo u rad pravosudnih organa i tužilaštva tako da očekujemo da će oni to rešiti na odgovarajući način i predviđenom roku - rekao je Stefanović.

 

Tagovi: