23.07.2019.

09:50

Foto:

Vesti

(VIDEO) DRECUN: Haradinaj igra staru igru - HOĆE DA SE VRATI KAO JUNAK IZ HAGA!

 

On je naglasio da je tada Haradinaj oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, da je postao nacionalni junak i uspeo da se izdigne iz "miljea lokalnog kriminalca, teroriste i zločinca" kao političar broj jedan među Albancima na KiM.

- Sada pokušava na isti način još više da pridobije glasačko telo za naredne izbore i da se nametne kao najveći branilac časti, Kosova, OVK, kao neko ko na najbolji način štiti albanske interese i koji je uvek spreman za sukobe sa srpskim narodom i sa Srbijom - naveo je Drecun za TV Pink.

Za razliku od prethodnih odlazaka u Hag, Drecun kaže da je situacija za Haradinaja sada drugačija i da će, ukoliko bude podignuta optužnica, morati da bude procesuiran bar po komandnoj odgovornosti.

- Tu za njega tešku situaciju koju, pretpostavljam, nije očekivao on pokušava politički da iskoristi na što bolji način, nuđenjem ostavke, izazivanjem izbora, da na taj način profitira i da se nametne kao najača stranka - rekao je Drecun.

Na taj način bi Haradinaj, smatra on, postao nezaobilazni politički činilac i mogao bi da vrši pritisak da će doći do političke nestabilnosti ako bude osuđen.

- Ovo jeste priprema za jačanje njegovog rejtinga i stranke koju vodi, ali istovremeno i pritisak na specijalizovano tužilaštvo, specijalizovana sudska veća i uopšte na zapadne zemlje - pojasnio je Drecun.

Dodaje da je očigledna namera Albanaca da se ne stvore uslovi za nastavak razgovora sa Beogradom, da se ne ide ka dogovoru i postizanju kompromisa.

Priština će u narednom periodu, ističe on, pokušati da marginalizuju predstavnike Srpske liste u parlamentu i institrucijama koje funkcionišu na KiM, jer žele da se oslobode "tog tega".

- Zato će pokušati da na novim izborima, što je moguće više, ometaju političko delovanje Srpske liste pritiscima na pojedince, da ona postigne što lošiji rezultat a da u parlament ubace neke srpske strančice čiji bi lideri bili lojkalni njima - naveo je Drecun.

Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela, da to nije jedina masovna grobnica, da ih ima još i da o njima nije bilo ni reči u prethodnim suđenjima Ramušu Haradinaju, ali i da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja.

Tagovi: