04.08.2019.

13:35

Foto:

Vesti

VELT: RUSIJA ŽELI VOJNU BAZU U REPUBLICI SRPSKOJ! Nemačkom listu se ponovo "priviđaju srpski i ruski tenkovi u BiH i na KIM"!

"Borbena gotovost" Srbije je ojačana - tako je predsjednik Aleksadar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 iz Rusije. Vest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja, piše o tome njemački list.

- To je potencijalno eksplozivno - jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala rešenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja - piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Velta iz Budimpešte.

On podseća da je Srbija "pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u ratu u BiH pomagala tamošnjim Srbima".

- Kada se to zna, posebno preteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori sopstvenu armiju - piše u tekstu.

Autor navodi da je parlament u Prištini u decembru doneo odluku o formiranju vojske "između ostalog i zato što se Srbija naoružava".

- To je deo opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarele arsenale iz sovjetskih vremena - piše Kalnoki i posebno ističe primer Poljske.

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od retkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva odsto BDP za odbranu.

- Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrednost i izdvoji 2,5 odsto BDP za naoružanje, posebno za super moderne - i super skupe - američke avione F-35 sa stelt tehnologijom - dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a "Hrvatska bi što pre da kupi američke avione F-16 kako bi zamenila zastarele MiG 21".

- S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa pre svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni. 

SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza - Kamp Bondstil. Rusija želi da u bosanskoj srpskoj republici napravi svoju vojnu bazu - prenosi Dojče Vele.

- Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona, Moskva im poklanja oružje: Srbija dobija, osim pomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Belorusija je dala još osam. Poslednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će imati - kada modernizacija aviona bude gotova - najjače vazdušne snage u regionu - piše u tekstu.

Dodaje se da "pokloni" ipak koštaju i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 miliona dolara.

- Nova trka u naoružanju je pomešana sa političkim sukobima. Albanija i Kosovo su dogovorili carinsku uniju i privredno srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja Velike Albanije - to je pojam kojim albanska Vlada često provocira - piše dalje u Veltu.

Autor navodi da još postoji ideja Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o "razmeni teritorija".

- To bi moglo da dovede do domino-efekta - recimo do podele Bosne uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih delova matičnim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Ili čak do raspada Makedonije gde takođe živi puno Albanaca - dodaje se u tekstu.

Kalnoki konstatuje da EU pokušava da skloni sa stola takve ideje "pune konfliktnog potencijala".

- Ali Sjedinjene Države su izgleda otvorene za razmenu teritorija ako to dugoročno donosi stabilnost. Dakle, stvar još nije sklonjena sa dnevnog reda - ističe se u tekstu.

Jedno je sigurno: što se više aktera naoružava, to opasniji postaju politički konflikti u regionu - zaključuje Boris Kalnoki u tekstu za Velt.

Tagovi: