17.08.2019.

21:39

Foto:

Vesti

VAŽNA POSETA! DOLAZI NAM TURSKI LIDER! Erdogan u Srbiju stiže 29. avgusta! Najavljuje autoput Beograd - Sarajevo!

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo između Vlade Srbije, 'Puteva Srbije' i turske kompanije 'Tašjapi' potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom ovog autoputa, inače, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, dok će se BiH povezati sa Koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd - Šid. Tokom Erdoganove posete, takođe, trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar - Tutin.

Mihajlović: Srbija se povezuje sa regionom
 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrđuje da će radovi na izgradnji jednog dela prstena autoputa ka Sarajevu biti svečano otvoreni kada u Srbiju dođe Redžep Tajip Erdogan.

- Krajem avgusta biće svečano obeleženo otvaranje gradnje jednog dela prstena ka BiH, odnosno autoputa od Sremske Rače do Kuzmina. Tu će početi radovi. Očekujemo da će naš predsednik Vučić, turski predsednik i Milorad Dodik biti na polaganju kamena temeljca. Srbija se intenzivno povezuje sa regionom i treba da iskoristi svoj tranzitni položaj - naglašava.

Podsetimo, Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dve zemlje. Dvojica državnika saglasila su se i da se jako dobrom pokazala odluka o ustanovljavanju srpsko-turskog Visokog saveta za saradnju. Naredna sednica tog saveta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posete predsednika Turske našoj zemlji.

Tagovi: