22.08.2019.

22:22

Foto:

Vesti

PREMIJER LAŽNE DRŽAVE NERVOZAN ZBOG HAGA! Haradinaj preti saborcima iz OVK!

Haradinaj je uživo u jednoj TV emisiji optužio Seljimija, inače poslanika 'Samoopredeljenja' i bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu da su 'propevali' na saslušanju specijalnog tužilaštva za ratne zločine.
- Redžep Seljimi 'pevao' je pred tužilaštvom, kao i Rustem Mustafa. Nema tu ničeg lošeg. Za razliku od njih, ja sam načinio drugi izbor, branio sam se ćutanjem - rekao je Haradinaj, i tako poslao jasnu preteću poruku svojim bivšim saborcima.
 

Međušiptarske borbe
 


Ove izjave su rezultat unutrašnjih međušiptarskih borbi za jačanje sopstvenih pozicija
Božidar Delić, general u penziji


Komentarišući ove navode, Redžep Seljimi tvrdi da uopšte nije dobio poziv Suda u Hagu, a kamoli da je nešto pričao.


- Haradinaj zna da nije tako kako priča. Znam da je to laž i znam izvor te laži. Ostavlja utisak na mene to što Ramuš peva tu pesmu, a znam odakle ona dolazi. Autor pesme je Hašim Tači i ne razumem zašto Ramuš to prati. Specijalni sud me nikad nije pozvao da dam izjavu - naglašava Selimi.

* Sud za zločine OVK ima nadležnost za suđenje krivičnih dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine
* Formiran je 2017. godine, nakon izveštaja koji je sačinio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti
* Haradinaj je podneo ostavku na mesto 'kosovskog premijera' jer je dobio poziv Suda za OVK
* Iz istih razloga ostavku je podnosio i 2005. godine, kad se predao Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine
* Sedam godina kasnije, 2012. godine, pravosnažno je oslobođen svih optužbi
* Haradinaj je pre dve godine uhapšen po poternici Srbije u Francuskoj, ali ga je sud u Kolmaru pustio

General Božidar Delić, na drugoj strani, ocenjuje da su od svih komandanata OVK posle 1999. najviše profitirali Tači i Haradinaj.


- Zbog toga podela pristalica OVK ide u dva tabora. Što se tiče 'biznisa', tu postoje podele u okviru takozvanih operativnih zona OVK, tako da svaki od njih ima zonu u kojoj ubira harač. Seljimi podržava Tačija i samim tim je protiv Haradinaja. Neslaganja između bivših komandanata oduvek su postojala i strah od srpskog faktora jeste ono što ih tera da se u ključnim stvarima ujedine. Ove izjave su rezultat unutrašnjih međušiptarskih borbi za jačanje sopstvenih pozicija - zaključuje Delić.

Tagovi: