28.08.2019.

08:33

Foto:

Vesti

BRNABIĆ U ŠPANIJI! Premijerka se sastaje sa šefom diplomatije Borelom

Premijerka, koja je sinoć doputovala u Santander, rekla je da za sagovornika ima nekog ko je veoma direktan i iskren, i ko će biti pravo pojačanje za EU.

Nimalo nije administrativac. Očekujem prijateljske razgovore s njim u kojima će glavne teme biti bilateralni odnosi i nastavak dijaloga sa Prištinom - rekla je ona.

Premijerka je i sinoć neformalno ragovarala sa Borelom, a današnji susret je njihov prvi zvanični sastanak od stupanja Španca na dužnost u Briselu, tokom koje će biti i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine pri čemu dolazi iz zemlje, koja uz još četiri članice EU, ne priznaje kosovsku nezavisnost .

Imajući u vidu uspešnu posetu Borela u martu ove godine,očekujem da nastavimo razgovore o saradnji dve zemlje, pre svega ekonomskoj, kao i uzajamnom poštovanju, ali i o evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine i izazovima sa kojima se suočava Srbija - rekla je predsednica vlade novinarima.

Insistiraće, kaže, na poštovanju postignutih dogovora u dijalogu.

- Vratimo se onome što je postignuto 2013. godine. EU je bila garant tog sporazuma. Prošao je čitav jedan mandate pod Federikom Mogerini kada Priština ništa nije implementirala od tog sporazuma. Očekujem da EU bude garant onoga na čemu stoji i njen potpis - istakla je ona.

Podsetila je i da nastavka dijaloga ne može biti dok su na snazi takse koje ne samo da sprečavaju slobodan protok robe nego su u suprotnosti sa S SP koji je Priština potpisala sa EU.

Hoću da razgovaram sa njima da vidim da li će EU,pozivajući se na vladavinu prava postupiti u skladu s tim i poštovati sporazume potpisane sa nekim drugim - rekla je premijerka.

Brnabić će potom govoriti na konferenciji "Quo Vadis Europa? Evropska unija pre novog političkog ciklusa", koji organizuje Internacionalni univerzitet "Menéndez Pelayo" u Santanderu.

Tema predavanja premijerke Brnabić biće "Proširenje u novoj Evropi".

U okviru izlaganja govornika na seminaru biće analizirane mogućnosti koje se otvaraju nakon evropskih izbora, sa novim parlamentom, novom Komisijom i novim predsednikom Evropskog saveta, a učesnici će takođe predstaviti vizije budućnosti Evrope.

Tagovi: