11.09.2019.

21:49

Foto:

Vesti

CRNOGORCI, MAKEDONCI, HRVATI I BUGARI SA ŠIPTARIMA VEŽBAJU ZA RAT PROTIV SRBIJE! NATO nam radi O GLAVI!

Zločinački NATO pakt ponovo demonstrira silu na Balkanu i šalje poruku Srbiji da je okružena neprijateljima!
 

Strašna provokacija

Iz Prištine je odavno najavljen pakt država iz okruženja protiv Srbije. Ova vojna aktivnost može se tumačiti kao potvrda tih najava i provokacija
Vladimir Lazarević, general


Zapadna alijansa organizovala je u bazi 'Biza' u Albaniji vojnu vežbu u kojoj, osim albanskih vojnika, učestvuju i pripadnici 'vojske Kosova', Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske. Njih podržavaju i instruktori iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj ovih manevara, tvrdi Priština, jeste da takozvane 'Kosovske bezbednosne snage' povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize!?!

Moj ugao

ALEKSANDAR VULIN
MINISTAR ODBRANE


Svaka vojna vežba uvek je poruka i prijateljima i neprijateljima. Srbija je izabrala najteži, ali najčasniji put vojne neutralnosti. Kad je u istoriji Srbija bila jaka, Balkan je bio stabilan.

Bezbednosni stručnjaci upozoravaju da ova akcija samo potvrđuje prethodne najave prištinskih lidera o stvaranju pakta protiv Srbije, ali i šalje poruku Beogradu da je usamljen u regionu i da se nalazi u neprijateljskom okruženju!


Poslali najbolje
Vežba je simptomatično nazvana 'Albanska sila 19', a lažna država Kosovo je na nju poslala brigadu za brzo reagovanje, pešadijski vod, terensko osoblje i komandu za doktrinu i obuku.
- Kosovske bezbednosne snage u ovoj multinacionalnoj vežbi imaju za cilj da povećaju saradnju sa partnerskim jedinicama, profesionalni razvoj i testiranje vojnih veština, kao i donošenja odluka u multinacionalnom okruženju. Cilj je da se testiraju mogućnosti zajedničke intervencije u doba krize - navode prištinski mediji.


Bezbednosni stručnjaci, komentarišući sve ove navode, upozoravaju da ovakav angažman Prištine u jednoj vojnoj vežbi znači da im NATO pakt pruža bezrezervnu podršku. General Vladimir Lazarević kaže da bi ovo trebalo jako ozbiljno shvatiti, jer nije nimalo bezopasno.
- Iz Prištine je svojevremeno najavljen pakt država iz okruženja protiv Srbije. Ova zajednička vojna aktivnost može se tumačiti i kao potvrda tih prethodnih najava, ali, svakako, i kao provokacija. Naša država bi trebalo da radi u skladu sa svojim nacionalnim interesima... - podvlači Lazarević.

Bjegović: NATO uvlači region

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', kaže da sve ovo ima za cilj ubrzani prijem u NATO alijansu šiptarske i severnomakedonske vojske.

- Što se tiče njihove vojne moći i bilo kakve pretnje upućene nama, bilo kakvo poređenje sa Vojskom Srbije suvišno je komentarisati i porediti jer je naša vojska respektabilna vojna sila na Balkanu. Ipak, kad je mogla 'velika vojna sila' poput Crne Gore sa svojih 2.500 polunaoružanih vojnika ući u NATO, pa zašto ne bi mogli i svi ostali - ističe Bjegović.

Ništa nije slučajno
Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke, ocenjuje da ovo nikako nije slučajnost.
- Naravno da je reč o provokaciji kojom se emituje poruka da je Srbija sama u neprijateljskom okruženju, a da, sa druge strane, Kosovo ima prijatelje koji bi mu pomogli u slučaju oružanog konflikta sa Vojskom Srbije. Provokacije ovog tipa pripadaju sferi hibridnog ratovanja... Šta reći na ovo? Srbija se zbog odbrane svog suvereniteta nije libila da uđe u sukob sa 19 država NATO pakta. Neće ustuknuti ni danas u potpuno drugačijim, po Srbiju mnogo povoljnim, geopolitičkim okolnostima - zaključuje Ćeranić.

Tagovi: