11.09.2019.

19:10 >> 19:14

Foto:

Vesti

PUPOVAC DIGAO HRVATSKU NA NOGE, ISTINA IH ZABOLELA NAJSTRAŠNIJE! Kolinda, Glavaš, Kosor, Hrg: Mi nismo kao NDH! Pa i niste, vi ste veće zlo!

Navodeći da on očigledno nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, Grabar Kitarović mu poručuje da sadržaj pisma ovom prilikom ponavclja, a uz konstataciju da je i dalje odlučna u nameri da "kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta".

- Držim to svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili patriotizam i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive - stoji u dopisu predsednice Republike priloženom pismu iz 2016. godine.

U pismu od 13. februra 2016. predsednica Hrvatske ističe i da osuđuje pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i izruguju Domovinski rat i u osnovi negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

Branimir Glavaš, predsednik HDSSB, jedini poslanik te stranke u Hrvatskom saboru i osuđeni ratni zločinac, takođe nije zadovoljan današnjim obraćanjem predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca.

NE, NIJE KRIVA HRVATSKA, ZA OVO ZLO JE ODGOVORNA ISKLJUČIVO EU! Kosor: Srbi nisu bili antifašisti, samo su Hrvati ratovali protiv Hitlera! AKO POSTOJI, OVO JE JEDINICA ZA BEŠČAŠĆE!

Glavaš, koji je u poslaničkom klubu sa Darinkom Kosorom, predsednikom HSLS i dvojicom poslanika Hrvatke demohrišćanske stranke, kaže da se Pupovac nije jasno izvinio za poređenje današnje Hrvatske sa ustaškom NDH.

- Nisam zadovoljan Pupovčevim istupom. Mi jesmo minoran koalicioni partner i od nas ništa ne zavisi, ali od Pupovca danas nismo dobili ni pojašnjenje njegovih poređenja moderne Hrvatske s NDH, niti izvinjenje za to - rekao je Glavaš, a preneo zagrebački Večernji list.

On konstatuje da je Pupovac pokušao da kaže da nije ni napravio, kako je naveo, sporno poređenje.

- Ali, ja sam jako dobro čuo njegovu izjavu prvi put i nije stavio znak nejednakosti između Hrvatske i NDH. A da ne govorim o tvrdnji da je Hrvatska faktor nestabilnosti u susedstvu... Očekujem neki koalicioni sastanak uskoro - rekao je Glavaš.

On nije isključio i sazivanje Glavnog odbora stranke za nedelju na kome bi, kaže, odlučili kako dalje.

Dodao je da se o svemu mora konsultovati sa strankama poslaničkog kluba - GSLS I HDS.

AFERA REKET DRMA I VLAST I OPOZICIJU U SKOPLJU! Propao susret Zaeva i Mickoskog! PLJUŠTE OPTUŽBE ZBOG IZNUDE NOVCA!

Predsednik HSLS-a Darinko Kosor već je rekao da nije zadovoljan Pupovčevom izjavom, dok je Branko Hrg iz HDS-a, takođe, poručiio da bi bilo puno bolje da je Pupovac jasno i glasno rekao stoji li iza svojih izjava.

- Glupo je, a kad to izjavi iskusan političar, onda i neodgovorno, upoređivati modernu Hrvatsku s NDH. Još je luđe govoriti o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji, pogotovo danas kad imamo potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju, sve smo osim faktor nestabilnosti - rekao je Hrg.

On misli da se, kako kaže, Pupovac zaleteo, što se tako iskusnom političaru koji prima platu od države ne bi smelo dogoditi.

- Očito je i sam shvatio grešku, pa je danas, na sebi svojstven filozofski način, promenio izjavu - kaže Hrg.

Tagovi: