18.09.2019.

13:28

Foto:

Vesti

ÐURIĆ: Nezaobilazna uloga UN u rešavanju odnosa Beograda i Prištine

 

Ðurić i Tanin razmenili su mišljenja o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, kao i o predstojećem izveštaju UNMIK-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN, saopštila je Kancelarija za KiM.

Srbija, prema Ðurićevim rečima, vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, koji su po svojoj prirodi, pre svega, unutrašnji, unutar Srbije, sa elementom stranog mešanja, navedeno je u saopštenju.

Ðurić je, takođe, podsetio da se dijalog pod okriljem EU vodio na osnovu mandata Generalne skupštine UN, kao i da je prošlo više od šest godina, odnosno tačno 2.341 dan, od neispunjenja glavne obaveze Prištine - formiranja Zajednice srpskih opština - a da EU nije obezbedila sprovođenje ovog dogovora, o čemu je Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.

Analizirajući položaj srpskog naroda na KiM, Ðurić je izrazio očekivanje da će u tom izveštaju biti konstatovano da su ljudska i politička prava Srba u našoj južnoj pokrajini drastično unazađena nakon uvođenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

Ðurić je upozorio na činjenicu da su sve učestalije međuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, što ne izaziva dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu.

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je očekivanje da će predstojeći pokrajinski izbori, uz pomoć međunarodnih organizacija i predstavnika, proteći u koliko-toliko demokratskoj atmosferi i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Tom prilikom zahvalio je Taninu na ličnom doprinosu unapređenju položaja srpskog naroda na KiM, kao i zbog toga što se UNMIK dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava i okvira predviđenih rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Tagovi: