20.09.2019.

22:43 >> 22:45

Foto:

Vesti

MILOGORCI, ZABILI NOVI NOŽ U LEĐA SRBIJI: Vojska CG sa Šiptarima na vojnoj vežbi "Albanski napor 19"! POSLALI DVA VOJNIKA, VALJDA VIŠE I NEMAJU!

Vojska Crne Gore potpisala je Tehnički sporazum između država članica NATO saveza da će zajedno sa samozvanim Ministarstvom Kosovskih snaga bezbednosti učestovati u vežbi Albanski napor 19 (Albanian effort 19).

- U skladu sa Članom 4b Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore, ministar odbrane odobrio je učešće dva pripadnika Vojske Crne Gore na vježbi Albanski napor 19 (Albanian effort 19) - saopšteno je.

Svojom brojnim stanjem i oskudnom tehničkom opremljenošću Vojska Crne Gore nema kapaciteta da suštinski doprinese bilo kojoj ozbiljnijoj vojnoj aktivnosti. Tako je i sa vojnom vežbom "Albanski napor 19", reagovao je Igor Damjanović, analitičar.

- Međutim, NATO pakt kao da se rukovodi olimpijskim motom "važno je učestvovati", pa je primorao Ministarstvo odbrane Crne Gore da na vojnu "Albanski napor 19" pošalje 2 vojnika i tako formalno poveća broj zemalja učesnica. Iako učešće crnogorskih vojnika neće predstavljati nikakav materijalni doprinos, ono će uputiti snažnu moralnu poruku Srbiji, da u slučaju eventualnog sukoba na Kosovu i Metohiji crnogorska vojska, pa i simbolično stajaće, na suprotnoj strani - istakao je Damjanović i apostrofirao:

- Sramnom odlukom da učestvuje na vežbi "Albanski napor 19" Ministarvo odbrane Crne Gore još jednom je pljunulo na našu svetlu vojničku tradiciju i oskrnavilo žrtvu hiljada najboljih crnogorskih sinova, koji su u Prvom balkanskom ratu pali za oslobođenje Metohije.

Tagovi: