25.09.2019.

16:10

Foto:

Vesti

BRNABIĆ: Rektorat deblokiran, pritisak na rektorku se nastavlja

 - Što se tiče apela onih koji su 12 dana držali Univerzitet u Beogradu i sve njegove studente pod blokadom da ''ne daju rektorku'' i da će je ''štititi od pritisaka'', istu onu rektorku koju 12 dana nisu poštovali, koju su fizički sprečavali da uđe u Rektorat, želim da u ime Vlade Republike Srbije podsetim da prvog čoveka Univerziteta predlažu profesori, a bira Savet Univerziteta u kome su i predstavnici studenata i profesori sa Univerziteta -  ocenila je premijerka u izjavi za Tanjug.

Brnabić ističe da "jedini pritisak kojem je rektorka bila izložena dolazi upravo od strane onih koji je danas navodno brane, odnosno onih koji su instituciju Rektorata držali u blokadi sve ovo vreme".

 - Taj nedopustivi pritisak na rektorku se nastavlja kroz poruku da je ''ispit položila'', a da joj je ''diplomski zakazan'' za 4. novembar, što su reči jednog o učesnika protesta -  kaže Brnabić i naglašava da se time pokazuje da je karakter protesta ucenjivački, jer se i dalje od rektorke očekuje da postupa na osnovu zahteva onih koji su 12 dana suspendovali Rektorat kao instituciju.

 - To je najdrastičniji način suspedovanje njene slobodne volje i slobode u odlučivanju -  upozorava premijerka.

Rektorka Popović je od svog imenovanja u svakom trenutku bila, i biće, navodi Brnabić, relevantan sagovornik i partner, za razliku od političkih aktivista iz pokreta „1 od 5 miliona“ koji su je u proteklih 12 dana selektivno i po sopstvenom nahođenju puštali u Rektorat na razgovor, a danas je „ne daju“.

 - Za razliku od političara iz Saveza za Srbiju koji su tokom blokade slobodno u svako doba dana i noći mogli da uđu u Rektorat, Vlada Republike Srbije nijednim potezom nije učinila bilo šta što bi na bilo koji način ugrozilo autonomiju Univerziteta - naglašava ona.

Branabić poručuje da Vlada rektorki UB, kao najvišem zvaničniku

Univerziteta, kao i ostalim rektorima državnih univerziteta u Srbiji, za koje su, kaže danas čuli da nisu slobodni, stoji na raspolaganju.

 - Poštujemo autonomiju univerziteta i nikada se ne bi usudili da bilo kom zvaničniku Univerziteta kažemo da su položili ispit ili ne, kao i šta treba da urade da bi „diplomirali“ jer bi to bilo najgrublje kršenje automonije jedne nezavisne institucije koja je veoma važna za naše društvo -  poručila je premijerka..

Ona dodaje da je Rektorka Popović je izbor profesora Univerziteta u Beogradu,zaposlenih i predstavnika studenata, daje na tu funkciju izbrao Savet Univerziteta u Beogradu.

 - Ona će uvek imati naše poštovanje na isti način na koji poštujemo Univerzitet, sve njegove organe i njegovu autonomiju -  zaključuje Brnabić.
 

Tagovi: