23.10.2019.

13:25 >> 13:56

Foto:

Vesti

(VIDEO) VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM DANA BIA: Ovde nema mesta za one koji će da rade za druge službe - radite samo za svoju Srbiju!

13.41 - Predsednik Vučić je rekao da je mnogo srećan što je ogroman broj šefova i zamenika šefova stranih službi ovde, jer to govori o ugledu koji BIA uživa.

- Mnogo sam srećan što je veliki broj šefova i zamenika službi stranih zemalja sada ovde. Moramo da razgovaramo, i da zajednički sa svetom rešavamo probleme. Samo kroz zajendički rad možemo da donesemo boljitak našem narodu – kazao je predsednik Vučić. 

Kazao je da prvi cilj koji politčari i BIA treba da ostvare je očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Nezavisna informativna agencija, kaže, je cilj države.

- Sarađujte sa svima, ali radite samo za svoju Srbiju – naglasio je i dodao da u BIA nema mesta za one koji će rade za druge službe.

Informer

13.30 - Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

On je na skupu kazao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.

Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

- Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji ćer činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima - rekao je Gašić na svečanosti.

On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je naveo, svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu.

- Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera - poručio je Gašić.

Informer

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina.

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Informer

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika, imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

BIA je formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine, kao posebna organizacija Vlade Srbije.

Njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe srpskog društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije, deluje na osnovu i u okviru Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata, strategije nacionalne bezbednosti, strategije odbrane i utvrđene bezbednosno-obaveštajne politike Republike.

Njeni osnovni zadaci su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

Tagovi: