23.10.2019.

14:12

Foto:

Vesti

TOLIKO O CENZURI U SRPSKIM MEDIJIMA! Najviše negativnih tekstova napisano o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću!


Analitičar Dejan Vuk Stanković, predstavljajući rezultate istraživanja štampanih medija, koji se odnose na nedeljnike, kazao je da ako negde postoji sloboda medija to su onda upravo nedeljni listovi.

U istraživanju su obuhvaćeni NIN, Vreme, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat, a kako je Stanković naveo, radikalno kritičan stav prema vlasti imaju NIN i Vreme, dok su umereni Nedeljnik i Novi magazin sa tendencijom da postanu radikalni, dok Pečat vlast kritikuje po pitanju Kosova i Metohije i antiruskih stavova u Srbiji.

- Slici vlasti pridodaju se i neki elementi kriminalizacije, koji su posledica specifičnih novinarskih tehnika, kao što je pronalaženje sagovornika koji unapred imaju spremljenu priču o kriminalu, koji nikada nije dokazan na odgovarajućim instancama, ali je formirana slika u javnosti da je vlast nešto što je kriminalno - kazao je Stanković.

Dodao je da se koriste jaki izrazi kada se opisuje vlast, kao što je izraz "mafija", kao i da u vreme kada je jedan od ključnih zahteva opozicija vezan za medije, obnovljena je i, kako navodi, matrica da je vlast sveprisutni kontrolor medija.

Ni slika opozicija nije ružičasta, kazao je Stanković i dodao da je takođe predstavljena negativno i to najviše u kolumnama.

Kako dodaje, duh političkih borbi preneo se na rivalstvo među medijima.

Medijska analitičarka Danica Laban govorila je o rezultatima istraživanja dnevnih štampanih medijia i navela da naslovi u skoro 34 odsto tekstova u dnevnim štampanim medijima ne zadovaljavaju standarde profesionalnog izveštavanja i sadrže formulacije koje nisu u skladu sa sadržajem teksta.

Od dnevnih listova analizirani su Alo, Informer, Kurir, Danas, Blic, Večernje novosti, Politika.

Oko tri četvrtine naslova koji ne zadovoljavaju standarde zabeleženo je u dnevnom listu Alo, dok je 55 odsto takvih naslova u Kuriru, a Informer ima najviše tekstova čiji naslov je senzacionalistički, a nema veze sa tekstom.

Od pojedinačnih aktera, najveći broj tekstova na naslovnicama dnevne štampe u ovom kvartalu je imao Aleksandar Vučić, slede Ana Brnabić i Ivica Dačić, dok su od opozicionih lidera najviše zastupljeni Dragan Ðilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić.

Od svih političkih aktera najveći broj negativnih tekstova na naslovnicama i u drugom kvartalu 2019. godine napisano je o predsedniku Srbije i to najviše u Danasu.

Najzastupljenija reč u naslovima je Srbija, a slede Kosovo i Srbi.

Teme koje su najzastupljenije su politički život, Kosovo i Metohija, a o EU je napisano svega 2,68 odsto tekstova.

Tagovi: