Vesti
(FOTO) FRANCUZI SU ARMANJAK SAČUVALI ZA SEBE, A KONJAK SU DALI SVETU! Vučić i Makron pili LUKSUZNO PIĆE od 7.800 dolara, A PRIČA O NJEMU JE IMPRESIVNA!
Fotografija dvojice predsednika obišla je svet, a Aleksandar Vučić ju je postavio na svoj profil na Instagramu.
Simbolike u ispijanju "Armanjaka iz 1914. godine" treba pre svega tražiti u godini, jer je to godina u kojoj je počeo najkrvaviji sukob na svetu - Prvi svetski rat, a Vučić i Makron sastali su se u Parizu na godišnjicu Primirja u Velikom ratu.
Godina i simbolika su potpuno jasne, a cena ovog francuskog pića je astronomska.
Prema podacima sa uglednih sajtova za prodaju skupocenih i luksuznih alkoholnih pića može se videti da je cena "Armanjaka", berba 1900. godine, tričavih 7.800 dolara.
Armanjak je među omiljenim pićima Francuzima i iz tog razloga oni vole da se šale govoreći da su to piće sačuvali za sebe a konjak su dali svetu. I u stvarnosti izvoz konjaka je mnogo veći nego izvoz armanjaka. Interesantna činjenica za ovo piće je da se uzima kao prestižan poklon, pogodan najviše za nežnu polovinu čovečanstva.
Istorija armanjaka
Kao što smo već spomenuli, armanjak je najstarije destilovano piće u francuskoj. On je poznat u toj zemlji vekovima i prvobitno se konzumirao zbog predpostavljenih terapeutskih svojstava. Postoje tvrdnje da se tokom 14. veka napitak uzimao kao pomoćno stredstvo prilikom crvenila i zapaljenja očiju. Verovalo se još da deluje blagotvorno kod gihta, hepatitisa i drugih oboljenja.
Osim toga koristio se kod masaže za oporavak paralizovanih udova i za brže zarastanje rana. Prema zapažanju ljudi iz srednjeg veka, unet u malim količinama armanjak podiže duh, poboljšava pamćenje i pomaže za duhovitiji govor onima koji ga uzimaju.
Osim toga žene su smatrale da njegovo konzumiranje čuva mladost i najviše lep izgled kože. Tokom 15. i 17. veka armanjak je bio rasprostranjen pre svega na nekoliko pijaca u Francuskoj, a kasnije su se holandski trgovci pobrinuli da alkoholni proizvod dobije veću popularnost.
Proizvodnja armanjaka
Da bi jedno piće moglo da se nazove armanjak ono treba da odgovori na nekoliko zahteva. Za početak je neophodno da je alkoholni napitak proizveden samo u jednom određenom regionu Armanjak u istorijskoj oblasti Gaskonija. Za njegovo pravljenje se koristi destilat, dobijen od različitih vrsta grožđa, uključujući Juni blan. Proizvodni proces uključuje nekoliko ustaljenih koraka.
Specifično kod ove vrste alkohola je da se dobija metodom takozvane neprekinute destilacije. Koriste se vina koje treba da su bela i čista tj. bez sadržaja šećera i sumpora. Početni destilat je sa 52-70% alkohola.
Nakon destilovanja armanjakov alkohol se ostavlja u buradima, napravljenim od francuskog hrasta. Dok leži supstanca menja svoju boju i donbija svoju karamel boju, koja kod različitih predstavnika vrste može da varira. Stajanje tečnosti u drvenoj posudi je odgovorno i za njegov očaravajući miris.