Vesti
SOČAN, PAHULJAST, RASTRESIT... Ovako se priprema najukusniji pirinač!
Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ga je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi. Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora da bude 1 : 2,5. Dakle, na šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!
Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da provri, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekajte da ponovo provri i onda smanjite vatru toliko da pirinač lagano ključa.
DA LI SE SLAŽETE? Muškarci ne sazrevaju do svoje 40. godine!
Držite poklopljeno i bez mešanja kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako ga ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako ga ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.
I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast…
Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:
* Može se dodati malo karija, da bi pirinač bio fino žućkast.
RESTOVAN KROMPIR PO PROVERENOM RECEPTU! Pripremite ga na ovaj način i nećete se pokajati!
* Ako stavite malo maslaca pirinač će biti sočniji.
* Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperete mlakom vodom. Za finiji ukus može se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvata šafrana. Šafran pirinču daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.
ČUDESNO VOĆE KOJE JAKO RETKO JEDETE, A TREBALO BI DA UZMETE BAR 3 VOĆKE DNEVNO! Pomoći će da smršate, a ima i mnoga druga BLAGOTVORNA SVOJSTVA!
* Kinezi pirinač kuvaju tako da ga napre 'bace' na vrelo ulje, kratko preprže, posole, i zaliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuvaju dok pirinač ne popije svu tečnost. Zatim ga sklone s vatre i drže neko vreme poklopljeno da se 'odmori'.
* Koliko pirinča skuvati? Ako želimo da ga serviramo kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a ukoliko je glavno jelo, potrebno je 100 grama. Pirinač kuvanjem utrostruči svoj volumen.
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: