22.11.2019.

16:35

Foto:

Vesti

VULIN: Bugarska dopušta da joj biraju prijatelje, ne i Srbija!

 

- Bugarska ume da dopusti da joj drugi biraju prijatelje i neprijatelje. Srbija to ne dopušta i kao samostalna zemlja sama odlučuje o sebi i sama bira svoje prijatelje. Ima Bugarska svojih problema i neka brine o njima - izjavio je Vulin komentarišući izjavu šefice bugarske diplomatije koja je reagovala na izjavu Milovana Drecuna da je u Srbiji aktivna mreža bugarskih obaveštajaca.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva i ministar odbrabe Krašimir Karakahanov odbacili su ranije danas tvrdnje Drecuna da je Bugarska umešana u aktuelnu obaveštajnu aferu u Srbiji, prenosi bugarska agencija BTA. Zaharijeva je u intervjuu za TV Nova opisala to kao "poslednji u nizu besmislenih i lažnih optužbi parlamentarca protiv Bugarske".

- Ono što ja vidim na tom video-snimku je obaeštajac i to ne iz Bugarske, već iz jedne druge zemlje, kako vrbuje visokorangiranog pripadnika vojske Srbije. Mi smo veoma zbunjeni tim optužbama i kategorički ih negiramo - rekla je Zaharijeva.

Ona je dodala da se nada da je to njegovo lično mišljenje, a ne i stav srpskog državnog vrha i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nadam se da to nije zvanični stav Srbije - rekla je ona.

BTA navodi da je Zaharijeva kontaktirala s bugarskim ambasadorom u Beogradu i da će srpski ambasador u Sofiji najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo i da će mu tom prilikom biti preneto da Srbija treba da se uzdrži od takvih izjava.

Podsetimo, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je ranije za RTS povodom obaveštajne afere da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, kao i da ambijent u kojem je snimak objavljen ukazuje da bugarski istraživački novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

Drecun je naveo i da je Bugarska nedavno burno reagovala na prisustvo sistema S-400 na zajedničkim vežbama Srbije i Rusije, a ukazao je i na reakciju Atlantskog saveta u Bugarskoj.

Ranije je, kako podseća, izneo podatak u javnosti da je u Skoplju formiran jedan maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi susednih zemalja – kao što su Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska.

Tagovi: