02.12.2019.

23:11

Foto:

Vesti

DOBRE VESTI! LUKAŠENKO SRBIJI DONOSI 'MIGOVE 29'! Važna poseta velikog prijatelja!

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko stiže danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će i definitivno potvrditi skoru isporuku četiri modernizovana 'miga 29' našoj zemlji.

Lukašenko će se tokom posete sresti sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, a prema protokolu, za danas je predviđeno da dvojica lidera polože vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Za sutra je planiran svečani doček beloruskog lidera ispred Palate 'Srbija', razgovor u četiri oka Lukašenka i Vučića, kao i plenarni susret delegacija Belorusije i Srbije. Jedna od centralnih tema razgovora dvojice lidera, osim unapređenja ekonomske saradnje, biće i definitivna potvrda isporuke četiri nova 'miga 29' našoj zemlji. Ovi moćni avioni trenutno se remontuju i modernizuju u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču, a trebalo bi da u Srbiju stignu odmah posle Nove godine.

'Bratski ugovor'

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da će Lukašenko i Vučić u četiri oka dogovoriti sve detalje isporuke moćnih letelica, što je deo vojno-tehničkog sporazuma Srbije i Belorusije.

Avioni se modernizuju

Belorusija je naše vazduhoplovstvo ojačala sa četiri moćna 'miga 29', koji se u trenutku dok mi ovo pričamo modernizuju i pripremaju za naše potrebe
Aleksandar Vulin, ministar odbrane

- Dva 'miga 29' su već vlasništvo srpske avijacije, ali je dogovoreno da se njihov remont i modernizacija obavi u beloruskom vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču, u kom rade najbolji vojni stručnjaci. Svaka od letelica biće podignuta na kategoriju 'četiri plus', kakvu već imaju deset srpskih 'migova 29'. Time će naša avijacija imati punu eskadrilu ovih moćnih aviona, što će je svakako svrstati u sam vrh vojne moći u regionu. Naše nebo biće još sigurnije nego što je danas... - objašnjava Informerov izvor, dodajući da je dogovor oko beloruskih 'migova 29' identičan dogovoru koji je Srbija imala sa Rusijom o isporuci šest ovakvih aviona. Reč je, dakle, o 'bratskom aranžmanu' i sve cene su znatno ispod tržišnih.

Moderna oprema

Beloruska armija je moderno opremljena, a naša vojska je na dobrom putu ka tom cilju
Vladimir Lazarević, general

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući predstojeću Lukašenkovu posetu našoj zemlji, kaže za Informer da u Srbiju dolazi veliki prijatelj.

Informer

Vučić danas i sa Mekalisterom, Bilčikom i Veberom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas i sa delegacijom Evropskog parlamenta, u kojoj su predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber. Sastanak je zakazan u 13:00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata.

- Aleksandar Lukašenko je sa Srbijom bio i pod bombama 1999. godine i nikada nije propustio nijednu priliku da bude uz nas. Vojno-tehnička saradnja između naše dve države razvija se i znatno unapređuje. Belorusija je naše vazduhoplovstvo ojačala sa četiri moćna 'miga 29', koji se u trenutku dok mi ovo pričamo modernizuju i pripremaju za naše potrebe - podvlači Vulin.

Jačanje saradnje

Komentarišući posetu beloruskog predsednika, general Vladimir Lazarević kaže da je poseta Lukašenka našoj državi od izuzetnog značaja jer otvara nove prilike za saradnju.

- Ovo jeste još jedna dobra prilika za dalje jačanje saradnje naše zemlje sa prijateljskom Belorusijom, posebno u smislu povećanja vojno-tehničke saradnje Beograda i Minska. Beloruska armija je izuzetno moderno opremljena, a naša vojska je na dobrom putu intenzivnog jačanja. Ovo će svakako biti velika mogućnost da obe zemlje iskažu svoje potencijale i interese - zaključuje Lazarević.

Tagovi: