10.12.2019.

17:14

Foto:

Vesti

VAŠINGTON BESAN ZBOG POSETE PUTINOVE ČELIČNE LEDI SRBIJI! Zapad OZBILJNO ZAPRETIO: Srbi, IZABERITE STRANU!

Zapadne države prilično su se razbesnele zbog posete delegacije Republike Krim, na čelu sa poslanicom ruske Dume Natalijom Poklonskom, koja je boravila u Beogradu na poziv srpskih opozicionih partija! Njihov gnev je veliki, jer Zapad ne priznaje Krim u sastavu Rusije i ovo može stvoriti Srbiji velike probleme!

Ovo tvrdi Pol Stronski, stručnjak za Rusiju i Evroaziju Karnegijevog instituta za mir u Vašingtonu. On je, kaže, siguran da će ova poseta naštetiti ugledu Srbije u očima zapadnih država, pogotovo zbog poruka da je 'Krim - Rusija'. Zvanični Beograd bi zbog toga, dodaje Stronski, trebalo još jasnije da odredi svoju poziciju prema Krimu.

Informer

Inače, Srbija nije priznala Republiku Krim kao deo Rusije (proglašena posle referenduma na Krimu 2014. godine), ali isto tako nije uvela sankcije Moskvi zbog njene odluke da prizna Krim kao deo svoje teritorije.

Pritisak na Beograd

Američki stručnjak kaže da boravak delegacije međunarodno nepriznate Republike Krim u Srbiji može izazvati izraženije nezadovoljstvo njenih zapadnih partnera.

- Protesti ukrajinske ambasade u Srbiji zbog boravka delegacije sa Krima ne iznenađuju. Siguran sam da sve to šteti ugledu Srbije u očima njenih međunarodnih partnera, što bi moglo izazvati gnev nekih od njih. To može doprineti teškoćama. Ipak, mislim da krivicu ne treba svaliti isključivo na zvaničnike vlasti i srpsku vladu, jer se potezi opozicionih snaga ne mogu kontrolisati - ističe Stronski za 'Glas Amerike'.

Prema njegovim rečima, u političkom sistemu Srbije postoje strukture koje nisu orijentisane prema Zapadu i nisu zainteresovane za međunarodne norme i pravo, zbog čega ostavljaju nepovoljan utisak u međunarodnim odnosima.
- Potrebno je da vlasti Srbije još jasnije odrede svoju poziciju - upozorava Stronski.

Komentarišući ove navode, Milisav Paić, šef Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da reakcija Zapada, pogotovo zato što poseta krimske delegacije nije imala zvaničan karakter, pokazuje nervozu SAD u odnosu na bilo šta u Srbiji što nije prema njihovom ukusu.

- Izgleda da bi SAD koje sebe vide kao lidera demokratije, kada je Srbija u pitanju, više odgovarao jednopartijski sistem jer bi na taj način mogle da okrive vlast za ovakve situacije. Ono što SAD izgleda najviše smeta u ovom slučaju jeste činjenica da za svoju jednostranu politiku prema našoj zemlji ne mogu sa sigurnošću da računaju ni na ozbiljna uporišta na strani opozicionih partija - ističe Paić.

KRIM JE RUSIJA, KOSOVO JE SRBIJA! PUTINOVA "ČELIČNA LEDI" NATALIJA POKLONSKA, POSLANICA RUSKE DUME, IMA JASNU PORUKU!

 

Izbalansiran stav

Istoričar Nemanja Starović ocenjuje da je stav Srbije u vezi sa konfliktom Moskve i Kijeva jasan i odmeren.
- To se najbolje videlo još tokom našeg predsedavanja OEBS-u 2015. godine, kad je kriza u odnosima Rusije i Ukrajine bila na vrhuncu. Naša država poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali u isto vreme odbija da se pridruži sankcijama koje su zapadne države uvele Rusiji. Ovako izbalansiran stav predstavlja izraz političke nezavisnosti Srbije, kojom nijedna od velikih sila ne može biti u potpunosti zadovoljna. Ali upravo je zato to i jedini ispravan put naše spoljne politike - zaključuje Starović.
 

Informer

Predsednik SRS Vojislav Šešelj kaže da ta partija priznaje Krim kao deo Rusije, što pokazuje da su radikali dostojno negovali prijateljstvo i bratstvo sa Rusijom.
- Mi se iskreno borimo za međunarodno priznanje Krima kao sastavnog dela Ruske Federacije. Podjednako volimo otadžbinu Srbiju i majku Rusiju. Da nije bilo Rusije, naš narod bi večito ostao i nestao u turskom ropstvu - naglašava Šešelj.

Tagovi: