11.12.2019.

07:52

Foto:

Vesti

BRUKA! NAPADAJU HANDKEA, A GAĐAJU SRBE I SREBRENICU! Austrijski pisac na meti zapada zbog podrške Srbiji

Peter Handke, austrijski pisac i veliki prijatelj Srbije, doživeo je juče, na dan primanja Nobelove nagrade za književnost, nove stravične napade zapadnih medija kojima obilato pomažu Priština, Sarajevo, Zagreb i Tirana.

IMAŠ LI TI STIDA, ČOVEČE?! Komšić ne može da izbaci Handkea iz glave: NAGRAĐEN JE GENOCID, OVO JE PORAŽAVAJUĆE!

Handke se našao na meti kritika zbog toga što je 2006. održao govor na sahrani Slobodana Miloševića, ali i zato što je 1996. napisao esej pod nazivom "Pravda za Srbiju", u kome je posumnjao u "genocid" u Srebrenici i opsadu Sarajeva, za šta su optuženi Srbi, tvrdeći da su sve to inscenirali muslimani u BiH. Kampanju su prvo poveli američki novinari i diplomate, a pridružili su se Albanci, Bošnjaci i Hrvati, koji su bojkotovali dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu. U tom gradu je čak najavljen i protest uz podršku "Majki Srebrenice i Žepe" i drugih bošnjačkih i albanskih udruženja navodnih žrtava "srpskog genocida"!?!

Histerični napadi


Da je reč o kampanji protiv Srba dokazuje i činjenica da je dan pre dodele Nobela u Stokholmu organizovan panel o Handkeu, koji je poslužio samo da se govori o "masakru i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici"! Novinarka američkog Si-En-Ena (CNN) Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, objavila je na društvenim mrežama da je "bila tamo i da svi znaju ko je kriv", a podržala ju je i Samanta Paur, bivša ambasadorka SAD u UN.

SAŠA ADAMOVIĆ
ISTORIČAR

Protiv Handkea se vodi kampanja zato što je bio prijatelj Srba u jednom od najtežih momenata u našoj istoriji. Nije nikada pristao na narativ po kome su Srbi krivi za sve i to mu nikada nije oprošteno.

- Tog 14. jula 1995. slala sam priču iz Sarajeva za "Boston glob" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica - ustvrdila je Pauereva.

Panelu je prisustvovao i američki novinar Roj Gutman, koji je rekao da je "rat u BiH bio ratni zločin prerušen u rat".
- Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka - naglasio je Gutman

Informer

Beta

Peter Handke, s druge strane, kaže da nije očekivao napade jer je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.
- Voleo bih da sretnem Srpkinju, majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i majku iz Srebrenice. To je bila moja ideja, ali naivna. To ne mogu da realizujem. Ne znam zašto, ali osećam da je sad dobar trenutak za nagradu, Nobel je došao u pravo vreme - podvlači Handke.

Činjenice

* Peter Handke je inostrani član SANU od 2012. godine
* Autor je više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih dela
* Radio je i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser
* Još se igraju predstave prema njegovim tekstovima "Kaspar", "Psovanje publike", "Putovanje u sonornu zemlju"
* Roman "Golmanov strah od penala" ušao je u školsku lektiru, a ekranizovao ga je Vim Venders

Antisrpska kampanja

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da je Handke tražeći pravdu za Srbiju ozbiljno načeo kulturu laži.
- Nobel koji mu je dodeljen preti da na globalnom nivou delegitimiše ne samo antisrpsku kampanju, već lažni narativ na kom je izgrađena legitimizacija zapadnog političko-vojnog intervencionizma. Globalni interesi moćnih igrača su ugroženi. To leži u korenu histerične kampanje - zaključuje Pavić.
 

Tagovi: