23.12.2019.

08:19

Foto:

Vesti

Švajcarci demantovali pisanje o Markalama (ISPRAVKA)

U analizi Raskrikavanja se navodi:

Teorija da su napade na civile na pijaci Markale 1994. i 1995. u Sarajevu izveli Bošnjaci ima svoje sledbenike već 25 godina. Upravo tu teoriju poslednja dva dana Večernje novosti dokazuju navodnim procurilim dokumentom švajcarske obaveštajne službe.

portal Swiss Propaganda Research ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na “tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“:

“Međutim, tekst „Propaganda u ratu u Jugoslaviji“ (Propaganda in the War on Yugoslavia) objavljen na ovom portalu je nepotpisan i jedan je u nizu tekstova koji šire teorije zavere. U njemu se ređa manje-više sve ono što navode i Večernje novosti - praktično se negiraju najveći ratni zločini srpske strane i predstavljaju se bez dokaza kao zapadna propaganda. Ipak, za razliku od Večernjih, ovaj portal se ne poziva ni na jedan izvor, pa ni na „tajni dokument švajcarskih obaveštajaca“ - piše Raskrikavanje.rs.

Kolege iz Srbije su kontaktirale švicarsku Federalnu obavještajnu službu (FIS), odakle su za  Raskrikavanje rekli kako “nemaju veze s pomenutim tvrdnjama ni švajcarskog portala ni Večernjih novosti, koje im te navode pripisuju”.

„Izveštaj FIS-a koji je spomenut u tekstu (Večernjih novosti, prim. aut) ne postoji i stoga predstavlja lažnu vest. Demantujemo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obaveštajnom izveštaju i distanciramo se od njega“, navode iz švajcarske obaveštajne službe.
Dodaju i da im je Swiss Propaganda Research „poznat po sumnjivom izveštavanju“.

Raskrikavanje.rs kontaktiralo je i portal Swiss Propaganda Research, čiji su članak Večernje novosti predstavile kao “materijal Švajcarske federalne obaveštajne službe”.

Na upit Raskrikavanja iz uredništva ovog portala  “negiraju da bilo šta tvrde, već samo prenose”, dok Večernje novosti na isti upit nisu odgovorile. 

“Swiss Propaganda Research je nezavisna medijska istraživačka grupa koja nema nikakve veze sa obaveštajnim službama. Tekst samo prezentuje tuđe stavove, poput zvaničnika UN i drugih istraživača. Svaka druga tvrdnja je laž”, navode sa ovog portala bez impresuma, ne odgovarajući na pitanje ko je autor teksta i kako dokazuju da su svi ovi događaji samo “propaganda”.
Sadržaj njihovih drugih tekstova, međutim, ukazuje na to da je reč o portalu koji bez dokaza širi teorije zavere, a jedna od omiljenih tema im je sprega obaveštajnih službi, centara moći i medija, kao i cenzura i propaganda medija pri izveštavanju o geopolitici.
Na pitanje zašto su napisali da je izvor ovih “informacija” švajcarska obaveštajna služba, iz Večernjih novosti nisu odgovorili.

Tagovi: