03.01.2020.

14:42

Foto:

Vesti

AMBASADOR SRBIJE U CRNOJ GORI ODBIO DA PRIMI PROTESTNU NOTU! Božović: Osuđujemo paljenje zastave, ali...

Božović je pozvan danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bila uručena protestna nota povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Kako je saopšteno iz crnogorskog ministarstva, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

- Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata - naglasio je Kankaraš.

On je istakao očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Božović osudio paljenje zastave

Kako je saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, ambasador Božović osudio je paljenje zastave kao neprimeren čin, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

- Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova - rekao je ambasador Božović, prenevši "žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta".

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi mešati u unutrašnje stvari Crne Gore.

- Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu - saopšteno je iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova.

Tagovi: