27.01.2020.

20:25

Foto:

Vesti

BRNABIĆ PRISUSTVOVALA OBELEŽAVANJU 75 GODINA OD OSLOBAĐANJA LOGORA! U Poljskoj sa Igumanović koja je PREŽIVELA STRAHOTE AUŠVICA

Brnabić je doputovala u Poljsku, a sa njom je i devedesetosmogodišnja Borbala Igumanović, koja je preživela strahote Aušvica i biće jedna od 200 preživelih koji će prisustvovati današnjoj ceremoniji, saopšteno je iz vlade.

Na ceremoniji će se obratiti preživeli iz logora Aušvic, kao i predsednik Poljske Andžej Duda i direktor Aušvic memorijalnog muzeja Pjotr Civinski.

Obeležavanju prisustvuje veliki broj svetskih zvaničnika - predsednik Izraela Ruven Rivlin, presednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsednici Austrije Aleksander van der Belen i Nemačke Frank Valter Štajnmajer, slovenački predsednik Borut Pahor, premijerka Belgije Sofi Vilmes, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Češke Andrej Babiš.

Takođe, ceremoniji će prisustvovati i francuski premijer Eduar Filip, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, mađarski premijer Viktor Orban, premijeri Luksemburga Gzavije Betel i Holandije Mark Rute, norveška premijerka Erna Solberg, ministar finansija SAD-a Stiven Mnučin i drugi zvaničnici.

Premijerku Brnabić su u Poljskoj dočekali ambasador Srbije u Nikola Zurovac i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Aušvic, logor smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja, oslobodila je Crvena armija 27. januara 1945. godine.

MILO, DABOGDA ZAVRŠIO KAO POROŠENKO! Amfilohije PROKLEO Đukanovića: BOG JE UDESIO TO U UKRAJINI, KAZNIĆE I NAŠE BEZBOŽNIKE!

Današnji dan, 27. januar obeležava se kao Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

U Poljskoj će danas biti obeleženo 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, a ceremoniji će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Tagovi: