11.02.2020.

11:37

Foto:

Vesti

CENIM PRITISAK AMERIKE NA PRIŠTINU, ALI... Stefanović o Grenelovom posredovanju: MOŽE TO I OŠTRIJE!

- Ipak, nisam uvek bio optimista, jer mi se čini da taj pritisak može da bude veći - rekao je Stefanović na pitanje novinara da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog BG i PR, Ričarda Grenela, da takse treba ukinuti i da se protivi merama reciprociteta koje je najavio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti.

Ministar kaže da je pitanje taksa čisto pitanje međunarodnog prava, pošto je i Priština potpisala CEFTA sporazum, u skladu sa rezolucijom 1244.

POTVRĐENO! IZA GRENELOVOG ULTIMATUMA ŠIPTARIMA STOJI LIČNO TRAMP: Zaboravite na reciprocitet i UKIDAJTE TAKSE!

 



Stefanović ističe da prištinske institucije krše, pre svega CEFTA sporazum, i da nažalost nema dovoljno sankcija za to.

- Nema dovoljno oštre poruke pre svega iz EU, jer kada nešto potpišete, kada na nešto pristanete, ne možete to unilateralno da kršite, ili treba prosto da istupite i kažete da niste na evropskom putu. Onda postoje drugačija pravila igre. Cenim pritisak koji se vrši na Prištinu i nadam se da će dati rezultate - rekao je Stefanović posle uričenja donacije Nemačke MUP-u Srbije u vidu 27 vozila i opreme.

Stefanović ističe da se Briselski sporazum ne poštuje već sedam godina i da nijedna mera nije prava, ako iza nje nema sankcije već samo upozorenje.



Kako je rekao, velike i moćne države mogu i te kako da utiču na Prištinu.

- Očekujem da će se međunarodno pravo poštovati i da će to biti ključni argument koji će pobediti, jer takse su pre svega nepoštovanje međunarodnog prava. Očekujem da će svet to uvideti, pre svega EU, koja je bila garant toga - zaključio je Stefanović.

Tagovi: